Inflationen faller – "ljuv musik" för låntagare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Inflationen faller – "ljuv musik" för låntagare

Inflationen

Inflationen föll till 1,3 procent i juni enligt KPIF-måttet. Det var en oväntat stor nedgång och det är goda nyheter för alla räntepressade hushåll och företag.

Inflationstrycket i juni är det lägsta som uppmätts av Statistiska centralbyrån (SCB) sedan 2020. Men det är också tydligt lägre än väntat och en bra bit under Riksbankens mål på 2 procent i KPIF-inflation.

– Det här gör att allt pekar på att Riksbanken sänker i augusti och det är mycket som talar för att Riksbanken sänker i september också, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar.

– Inflationssiffror är hoppiga och mycket kan hända. Men utfallet i dag stärker synen av att det blir fler räntesänkningar än vad Riksbanken har signalerat under andra halvåret, tillägger han.

Fyra sänkningar i år

Fyra sänkningar ned till 2,75 procent i styrränta vid slutet på året tror Isaksson att det blir. Riksbankens räntebana pekar på två–tre sänkningar.

Robert Boije, chefsekonom på det statliga bolåneinstitutet SBAB, gör samma bedömning som Isaksson och tror på fyra sänkningar.

"Dagens besked från SCB om inflationen bör vara ljuv musik för de bolånetagare som hoppas på lägre räntor framöver" skriver han i en kommentar till TT.

När Riksbanken stramade åt penningpolitiken 2022-2023 gjordes flera ovanligt stora höjningar av styrräntan – justeringar med som mest 1 procentenhet vid ett enskilt tillfälle – i stället för vanliga justeringar med 0,25 procentenheter.

Isaksson tror sänkningarna som nu väntas blir normala, det vill säga på 0,25 procentenheter styck.

– Det är klart att om inflationen fortsätter att falla kan det bli aktuellt, men den här noteringen motiverar inte någon dubbelsänkning, säger han.

Han räknar med att Riksbanken fortsätter att sänka styrräntan 2025 också, ned till 2,50 procent från dagens 3,75 procent.

Kan sänka bolånekostnaden

Rörliga boräntor brukar hänga med styrräntan ned och upp. Om det blir 1,25 procentenheter lägre boränta på ett bolån på tre miljoner kronor sänker det räntekostnaden med 37 500 kronor per år eller 3 125 kronor per månad – om man bortser från ränteavdragets effekter.

På valutamarknaden tappar kronan ett par ören mot både dollarn och euron efter SCB-siffrorna. Tidigare i veckan när USA-inflationen kom in oväntat lågt stärktes den dock.

Svenska marknadsräntor sjunker också samtidigt som sannolikheten för räntesänkningar från Riksbanken ökar i prissättningen på marknaden.

Fakta: Oväntat låg inflation – under målet

KPIF-inflationen – där effekterna av boräntor räknas bort – föll till 1,3 procent, ned från 2,3 procent i maj, enligt Statistiska centralbyrån. En nedgång till 1,6 procent var väntad, enligt Bloombergs sammanställning av prognoser från analytiker.

Även den underliggande inflationen – där energipriser räknas bort – dök nedåt till 2,3 procent. Det kan jämföras med 3,0 procent i juni.

Inflationen enligt måttet KPI sjönk till 2,6 procent i juni. I maj var KPI-inflationen – det vill säga den årliga prisökningstakten – på 3,7 procent. Ekonomerna hade i snitt räknat med en KPI-inflation på 2,8 procent.

I månadstakt sjönk konsumentpriserna med 0,1 procent i juni. Väntat var en uppgång på 0,1 procent och i maj ökade konsumentpriserna med 0,2 procent mot månaden före.

Källa: SCB

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt