Industriavtal klart: "En acceptabel nivå"

Fack och arbetsgivare har enats om ett nytt tvåårigt industriavtal – som blir vägledande för hela arbetsmarknaden.
Beskedet om att parterna enats kom natten mot tisdag efter intensiva förhandlingar. Avtalet innebär löneökningar på 3,4 procent första året och 3 procent året därpå.
– Det är inte konjunkturläget just nu som är avgörande utan hur vi på ett långsiktigt sätt når bästa möjliga reallöneökningar, säger Ulrika Lindstrand vid en pressträff på tisdagsmorgonen.
Utöver löneökningarna har facken bland annat krävt ytterligare avsättningar till system för arbetstidsförkortning, en låglönesatsning, fyra veckors förtidssemester samt att deltidsanställda också ska ha rätt till övertidsersättning.
– Man kan alltid önska sig mer, men vi tycker att vi har nått ett bra resultat som faktiskt är det högsta i industriavtalets snart 30-åriga historia, säger Lindstrand.
Låglönesatsning
Låglönesatsningen är något som LO-facken, men inte tjänstemannafacken, har drivit.
– Vi har fått igenom att anställda som tjänar mindre än 29 500 kronor per månad får en ökning. En låglönesatsning är också en jämställdhetssatsning eftersom en större andel lågavlönade är kvinnor, säger Eva Gouvelin från Livs.
Så sent som på måndagen sades fack och arbetsgivare stå långt ifrån varandra, då facket tidigare hade avvisat medlarbud om löneökningar på 7,7 procent över tre år.
Utmanande nivå
Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna, beskriver årets förhandlingar som ovanligt tuffa. Han pekar på att nivån ligger en bra bit över jämförbara konkurrentländer. Till exempel Finland där man enats om en löneökningstakt om 2,6 procent de närmsta tre åren.
– Den här nivån är utmanande för konkurrenskraften. Den kommer att ställa krav på företagen och deras produktivitet. Men det är positivt att vi har träffat ett avtal. Alternativet hade varit väldigt dåligt, säger han.
Han säger att basindustrin som han företräder vanligtvis föredrar längre avtal än på två år men att ett tvåårsavtal ändå visar en styrka med tanke på omvärldsläget.
– Det ger en förutsägbarhet i den här perioden vi lever i nu, där det kommer nya osäkerhetsfaktorer varenda dag nästan, säger han.
Marie Nilsson, ordförande för IF Metall, är också nöjd med att ha fått till ett tvåårsavtal.
– Vi tycker att det är rimligt i de här oroliga tiderna, säger hon.
De nya avtalen gäller från den 1 april 2025 till och med den 31 mars 2027.
Fakta: Avtalsrörelsen och Industriavtalet
2025 års avtalsrörelse är mer omfattande än på mycket länge. Sammanlagt ska 510 löneavtal omförhandlas för drygt 3,4 miljoner anställda.
Parterna som står bakom industriavtalet tecknar tillsammans 55 avtal som omfattar cirka 500 000 anställda. I Industriavtalet ingår också ett antal branschorganisationer som inte tecknar kollektivavtal.
Arbetsgivarorganisationerna är Grafiska Företagen, IKEM, Industriarbetsgivarna, Livsmedelsföretagen, Gröna arbetsgivare, Teknikföretagen, TEKO och TMF.
Fackförbunden inom Industriavtalet är GS, Livsmedelsarbetareförbundet, IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen.
Industriavtalet tecknades år 1997 och industrin har sedan dess haft en lönenormerande roll för arbetsmarknaden i stort.
Källa: Medlingsinstitutet
Källa: Petra Hedbom/TT, Johanna Ekström/TT