Ica-handlare riskerar flera års fängelse
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Ica-handlare riskerar flera års fängelse

Ica-handlare

Åklagaren i insiderhärvan kring Ica har lagt fram straffyrkanden och kräver att tio av de 18 åtalade ska dömas till fängelse. Om tingsrätten följer åklagarens linje skulle det leda till de håraste straffen för insiderbrott under det senaste decenniet.

Åklagaren yrkar som mest på fyra års fängelse, vilket är ovanligt hårt för denna brottstyp.

Rättegången har dragit ut på tiden men närmar sig nu sitt slut. Åklagaren Pontus Hamilton har yrkat på att tio av de totalt 18 åtalade ska dömas till fängelse om tingsrätten följer hans linje.

Ovanligt hårda straffyrkanden

"Det längsta straffet vi yrkade är fyra års fängelse för en av dem. Två andra har vi yrkat tre års fängelse för", säger Hamilton. Om dessa straffyrkanden följs, skulle det resultera i de hårdaste straffen för insiderbrott under det senaste decenniet.

Enligt en granskning som Dagens Nyheter nyligen publicerade, har endast 14 av totalt 80 dömda för insiderbrott sedan 2013 fått fängelse. Det högsta straffet under denna period var två års fängelse.

Detta rapporterar DN.se om.

Åklagaren: "Allvarliga brott med stora vinster"

Hamilton motiverar de hårda straffyrkanden med att de åtalade har begått allvarliga brott och gjort stora vinster. En av de åtalade, som åklagaren yrkar fyra års fängelse för, misstänks ha gjort vinster på över tio miljoner kronor. Dessutom har han spritt informationen till andra som i sin tur gjort vinster. "Det säger något om att det här är allvarliga brott, de har gjort stora vinster helt enkelt", slår Hamilton fast.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt