I börsturbulensen – experten listar 10 stabila aktier
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

I börsturbulensen – experten listar 10 stabila aktier

I

Med börsrekylens osäkerhet är defensiva investeringar extra viktiga. Marcus Hernhag, aktieproffs och skribent på Privata Affärer, har identifierat tio aktier som erbjuder stabilitet och lägre volatilitet, vilket gör dem lämpliga som kompletterande innehav i en välbalanserad portfölj.

  • Defensiva aktier med stabil utdelningstrend
  • Bolag med låg kursvolatilitet
  • Inspiration för kompletterande investeringsstrategier

I tider med börsrekyl är det tacksamt att ha en del defensiva inslag i våra aktieportföljer. Marcus Hernhag, aktieproffs och skribent på Privata Affärer, har därför valt ut totalt tio bolag med konjunkturstabil verksamhet och där aktierna sannolikt inte svänger så mycket i kurs. Aktierna har dessutom stabila utdelningstrender.

Bolag Inriktning Direktavkastning %
Abbvie Läkemedel 3,3
AstraZeneca Läkemedel 1,8
Axfood Dagligvaror 3,3
Bredband2 Teleoperatör 4,5
Eastnine Fastigheter 2,8
NAXS Riskkapitalfonder 7,5
Novo Nordisk Läkemedel 1,1
STG Cigarrer och tobak 8,4
Tele2 B Teleoperatör 6,4
Wihlborgs Fastigheter 3,0

Källa: Privata Affärer

Läkemedelsbolagen i fokus

Bland de mest stabila investeringarna under konjunkturoro finns läkemedelsbolagen. Astra Zeneca har visat en positiv utveckling med en fördubblad försäljning per aktie sedan 2017 och en oförändrad utdelning sedan 1999.

Novo Nordisk, som trots dagens rapportbesvikelse i försäljningen av deras fetmaläkemedel Wegovy, har fortsatt stark tillväxt och höga förväntningar på framtiden.

Amerikanska Abbvie ligger nära rekordnivåer och har en stigande utdelningstrend, vilket gör det till en attraktiv investering, menar Marcus.

Fastighets- och telekomsektorn ger stabilitet

"Fastighetsaktier gynnas av räntesänkningar och sådana kanske kommer snabbare om konjunkturen viker nedåt", säger Marcus och ger sina bästa tips i sektorn.

Fastighetsbolaget Wihlborgs erbjuder en defensiv placering med ett förvaltningsresultat som minskat något, men kursen står ändå 18 procent över substansvärdet. Eastnine ses som en framtida utdelningsstjärna med ett ständigt stigande förvaltningsresultat.

Andra bolag med defensiva karaktärer som tipsas om är bland annat Tele2, som satsar på att bygga ett helt nytt 4G- och 5G-nätverk, vilket förväntas öka intäkterna på sikt. Bredband2 har slagit börsindex och har en stabil vinst- och utdelningstrend, vilket gör det till en trygg placering.

Sammanfattningsvis erbjuder dessa tio aktier en kombination av stabilitet, låg volatilitet och pålitliga utdelningstrender, vilket gör dem till värdefulla tillägg i en välbalanserad aktieportfölj under oroliga tider, menar skribenten.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien AbbVie

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt