Hur regleringen av online-spel påverkar aktiemarknadens prestation inom branschen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Hur regleringen av online-spel påverkar aktiemarknadens prestation inom branschen

Hur

Påverkar förändringar i regleringsramarna för online-spel med svensk licens aktiemarknadens prestation för företag inom sektorn? Vi analyserar senaste de regleringsändringarna och deras påverkan på aktiekurser och investeringsstrategier.

  • Den svenska spelmarknaden har under senaste året genomgått stora förändringar.
  • Syftet med dessa åtgärder är att skydda spelare från osäkra spelmiljöer.
  • Det förändrade regelverket ställer spelbolagen inför stora utmaningar.

Regleringsändringarna i fråga

Den svenska spelmarknaden har under senaste året genomgått stora förändringar, med nya lagar och striktare krav på efterlevnad. Den 1 juli 2023 trädde det regler i kraft som kräver att alla som hanterar spelprogramvara måste ha tillstånd. Det var en åtgärd som syftade till att öka kanaliseringen till svenska spelsidor, såsom de som presenteras på webbplatser som listar svenska casino bonusar, och motverka olicensierade speloperatörer.

Ett år senare, den 1 juli 2024, infördes en höjning av spelskatten för spelbolag, från 18 till 22 procent. Syftet med denna höjning är att ytterligare reglera marknaden och öka statens intäkter från spelverksamhet.

Dessa förändringar har kommit som ett svar på den växande kritiken mot den tidigare regleringen som ansågs otillräcklig för att effektivt kunna hantera problemspelande och olicensierad verksamhet.

Spelinspektionens senaste åtgärder

Utöver de förändringarna i själva regelverket har Spelinspektionen under det senaste året intensifierat sina åtgärder för att se till att aktuella regler och lagar för den svenska spelmarknaden verkligen efterlevs. Ett tydligt exempel är åtgärderna mot Yggdrasil Gaming, som fick en varning och en sanktionsavgift på 300 000 kronor för att ha tillhandahållit spelprogramvara till en aktör utan svensk licens.

Likaså har Mr Green stått i rampljuset efter att ha fått en varning och en sanktionsavgift på 12 miljoner kronor för brister i omsorgsplikten. Spelinspektionen och kammarrätten konstaterade att Mr Green inte agerat tillräckligt skyndsamt för att motverka överdrivet spelande hos sina kunder, vilket är ett allvarligt brott mot de svenska spelreglerna.

Syftet med dessa åtgärder är att skydda spelare från osäkra spelmiljöer och att se till att licensierade spelbolag upprätthåller högsta möjliga standard för ansvarsfullt spelande. Genom hårda straff och varningar sänder Spelinspektionen ett tydligt budskap: regelbrott kommer inte att tolereras. Dessa åtgärder har skakat spelmarknaden och tvingar spelbolagen att omvärdera sina strategier för att undvika liknande sanktioner i framtiden.

Hur spelbolagen hanterar regleringsmiljön

Det förändrade regelverket ställer spelbolagen inför stora utmaningar. För att möta de nya kraven har många bolag tvingats till strategiska förändringar. Det handlar om sådant som investeringar i att stärka systemen för efterlevnad och att se till att alla verksamhetsområden uppfyller reglerna. En del företag har implementerat avancerade verktyg för att bättre kunna följa spelarnas beteenden och identifiera risker för problemspelande.

Dessutom satsas det mer på att utveckla ansvarsfulla spelprodukter och det lanseras nya initiativ för att främja sundare spelvanor. Genom denna typ av strategiska anpassningar visar spelbolagen sin förmåga att överleva och anpassa sig i en allt mer reglerad miljö. Det har den positiva och önskade effekten att det bidrar till att skapa en mer hållbar och ansvarstagande spelindustri.

Effekter på aktiekurserna

Det kan spekuleras i om regleringsändringarna och sanktionerna har haft någon inverkan på aktiekurserna för börsnoterade spelbolag. Evolution Gaming har till exempel haft en turbulent kurs det senaste året. Trots att bolaget har en stark tillväxtpotential, har aktien fallit med över 20 % under de senaste tre månaderna. Det senaste köprådet för Evolutions aktie är dock att behålla, men inte köpa.

Förståeligt nog har förändringarna i form av höjd spelskatt och striktare efterlevnadskrav skapat oro bland investerare, vilket kan vara en delförklaring till den generella nedgång i aktiekurserna (i juli 2024) som uppstått för flera spelbolag.

De striktare regleringarna och den höjda spelskatten har ökat kostnaderna för efterlevnad och gett minskade marginaler, vilket kortsiktigt pressar aktiekurserna. Dock kan dessa åtgärder på lång sikt skapa en mer hållbar och stabil marknad, som potentiellt kan gynna de bolag som lyckas anpassa sig.

Konsekvenser för investerarna

De striktare regleringarna medför både risker och möjligheter för investerarna. De hårdare reglerna och den ökade skatten innebär att spelbolagens kostnader för efterlevnad stiger, vilket kan pressa deras marginaler och därmed påverka avkastningen negativt. Det kan, som vi sett ovan, leda till en nedgång i aktiekurserna åtminstone på kort sikt..

Samtidigt öppnar förändringarna upp möjligheter för investerare att identifiera bolag som effektivt kan anpassa sig till det nya regelverket. Bolag som lyckas med detta kan stärka sin marknadsposition och dra nytta av en stabilare och mer reglerad miljö.

För intresserade investerare innebär detta att det krävs noggrann analys och selektivitet. Genom att fokusera på bolag som har en robust anpassningsstrategi och arbetar för en stark efterlevnad kan man minimera riskerna och maximera potentialen för framtida avkastning. Det är med andra ord en tid för strategisk investering, där en förståelse för marknadens dynamik i relation till regelverket blir det som kan leda till framgång.

Det finns inga tecken på att Spelinspektionen kommer att införa lättnader för spelbolagen, snarare tvärtom. Vi kan därför förvänta oss en fortsatt utveckling mot ökad reglering och krav på efterlevnad, för att stärka ansvarsfullt spelande på svenska spelsidor. Det kommer med största sannolikhet att fortsätta att forma spelmarknaden och därmed aktieprestationerna.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Evolution

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Evolution

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt