Höjt tak för rot och rut – men ha koll på regler och datum
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Höjt tak för rot och rut – men ha koll på regler och datum

Höjt

Regeringen har tillfälligt höjt taket för rot- och rutavdrag, vilket innebär att hushåll nu kan få upp till 150 000 kr i skattereduktion. Denna justering, som trädde i kraft den 1 juli, gäller fram till årsskiftet och är en del av ett försök att stödja byggsektorn. Det är dock viktigt att ha koll på regler och datum för att fullt ut kunna dra nytta av dessa förändringar.

  • Höjt maxavdrag för rot- och rutavdrag till totalt 150 000 kr per år
  • Förändringen gäller bara för arbeten betalda mellan 1 juli och 31 december 2024
  • Viktigt att ha tillräckligt med inbetald skatt för att kunna utnyttja avdraget

Privata Affärer går igenom den tillfälliga höjning av rot- och rutavdraget som som regeringen genomförde vid halvårsskiftet. För rotarbeten, som renoveringar, underhåll och reparation, har taket höjts från 50 000 till 75 000 kr per år. Dessutom har taken för rot- och rutavdrag separerats, vilket innebär att en person nu kan få upp till 150 000 kr i skattereduktion under 2024, jämfört med tidigare maxavdrag på 75 000 kr.

Så påverkas hushållen

Dessa ändringar, som trädde i kraft den 1 juli och gäller fram till årsskiftet, omfattar endast arbeten som betalas under denna period. Medlemsrådgivningen hos Villaägarna har rapporterat en ökning av frågor kring rotavdraget inför dessa regeljusteringar, rapporterar Privata Affärer vidare. Många villaägare är intresserade av hur länge höjningen varar och är besvikna över att den inte gäller retroaktivt, enligt organisationens jurist Kimya Alemansour.

Privatekonom Américo Fernández från SEB uppmanar de som överväger renoveringar att noggrant jämföra priser och läsa tidigare kunders omdömen. Han rekommenderar också att välja hantverkarfirmor som erbjuder fast pris för att undvika oförutsedda kostnadsökningar.

Inkomstkrav och skatteplanering

För att kunna utnyttja det maximala avdraget på 150 000 kr krävs en månadsinkomst på cirka 58 500 kr, enligt regeringens uppskattningar. Detta tar hänsyn till andra avdrag och bolån som kan påverka skatteutrymmet. Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos påpekar att varje extra miljon i bolån ökar lönekravet med 4 000 kr per månad.

Den som inte har tillräckligt med inbetald skatt för att täcka ett större rotavdrag kommer att få betala kvarskatt året därpå. Américo Fernández varnar för att skjuta upp renoveringskostnader i form av kvarskatt, särskilt i dagens ekonomiska läge.

Det rekommenderas att du planerar noggrant och budgeterar med marginal för att undvika ekonomiska överraskningar. Om du överväger att renovera för att öka värdet på din bostad, ges också rådet att vara realistisk med förväntningarna på värdeökningen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SEB

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt