Högre avgift ska stoppa eldning av plast
Vattenfall ska börja ta mer betalt för osorterade sopor. Den höga andelen plast i fjärrvärmeanläggningen ska ner. - Syftet är att trycka tillbaka det här tidigare i kedjan, säger Anders Pettersson på Vattenfall Värme.
Vattenfall driver en större anläggning för förbränning av avfall i Uppsala. Av energin görs fjärrvärme. Men mycket av det som eldas upp innehåller plast, omkring 23 procent i snitt, och därmed höga utsläpp av klimatgasen koldioxid.
Den andelen ska ner genom att leverantörerna av avfall får betala mer om plastinnehållet i soporna är högt.
– Det handlar om att vi tar betalt för de utsläppen, för att styra mot att få bort plasten. Och då får vi också ner utsläppen, säger Anders Pettersson.
Löna sig investera
I dag får Vattenfall själv hantera plasten. Och om den eldas upp i hög utsträckning, syns det i koldioxidutsläppen som bolaget får betala i form av utsläppsrätter.
Om det blir så pass mycket dyrare att skyffla osorterade sopor vidare i kedjan, så är tanken att det ska löna sig för avfallshanterarna att i tidigare led investera i bättre sortering, enligt Anders Pettersson.
Vattenfalls anläggning för energiåtervinning i Uppsala, som av avfallet producerar fjärrvärme, tar emot omkring 350 000 ton avfall per år. Det innebär ungefär 170 000 ton fossilt utsläpp, enligt Pettersson.
Billigare värme?
– Vi vill ju jobba ner utsläppen. Det måste vi göra. Dels i de här kostnader vi givetvis har för utsläppsrätter, men också för att våra kunder får det i sin slutprodukt.
Huruvida det blir lägre fjärrvärmepriser för hushållen, svarar koncernen: "Om produktionskostnaderna kan sänkas tack vare differentierade avfallspriser kommer detta på sikt också bidra till långsiktig konkurrenskraft för fjärrvärmen".
Källa: Olle Lindström/TT