Höginkomsttagarna budgetvinnare – nästa år
Det kan bli en rejäl plånboksfest för hushållen nästa år. Och höginkomsttagarna har mest att se fram emot. Men de flaggade förslagen kommer först i regeringens höstbudget. Vårbudgeten är tunnare.
På måndag lägger finansminister Elisabeth Svantesson (M) fram sin vårändringsbudget för 2024. De rena plånboksnyheterna är få. Förlängt tillfälligt höjt bostadsbidrag för barnfamiljer är i stort sett den enda.
Desto mer väntar i höstbudgeten, alltså det som ska gälla för 2025 – det har regeringen, ihop med Sverigedemokraterna, tydligt signalerat.
– Det ser ut att bli en riktigt stor plånboksbudget, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB.
Sänkt skatt
Bland de stora nyheterna, som regeringen i flera fall redan skickat ut på remiss i förberedande syfte, finns sänkt ISK-skatt. Allt sparande under 300 000 kronor blir skattefritt – ett förslag som främst gynnar dem som redan har stora besparingar, enligt några tunga remissinstanser.
Dessutom väntas ett nytt jobbavdrag till alla löntagare.
– Det är de två primära grejerna man har kommunicerat, säger Shoka Åhrman, sparekonom på försäkringsbolaget SPP.
Dessutom kan jobbskatteavdraget komma ihop med höjd gräns för när en löntagare ska betala statlig inkomstskatt. Gränsen ligger i dag på 51 000 kronor och frystes inför 2024, under rätt hård kritik från moderata väljare som tyckte att partiet svikit dem. Det innebar i praktiken höjd skatt.
Höginkomsttagare får mer
Nu blir det kanske pay-back-time.
– Jag tror det nya blir att höginkomsttagare kommer få allt mer skattesänkningar eftersom man inte fick någonting förra året (inför 2024), säger Américo Fernández.
Ett annat förslag som kan komma i höstbudgeten är avtrappat ränteavdrag på konsumtionslån, med förmodat undantag för bil- och båtlån (och förstås bolån). En mer öppen fråga är om räntan på belåningen av en aktieportfölj även fortsättningsvis ska vara avdragsgill.
Américo Fernández anar också att det kan komma skarpa förslag, men kanske vid sidan av den rena statsbudgeten, kring amorteringskrav på bolån och bolånetak som kan börja gälla 2025.
Några breda bidragshöjningar ser inte Shoka Åhrman framför sig, med en regering som propagerar arbetslinjen.
– Träffsäkerhet snarare än breda höjningar.
Källa: Olle Lindström/TT