Historiskt beslut: Här ska koldioxiden fångas in – en av världens största anläggningar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Historiskt beslut: Här ska koldioxiden fångas in – en av världens största anläggningar

Historiskt beslut: Här ska koldioxiden fångas in – en av världens största anläggningar

Stockholm Exergi har fått klartecken att bygga en av världens största anläggningar för infångning av koldioxid i Värtahamnen. Trots teknikens potential finns det farhågor kring säkerhet och miljöpåverkan. Samtidigt förs en diskussion om tekniken kan påverka den övergripande klimatpolitiken.

  • Stockholm Exergi bygger en stor anläggning för koldioxidinfångning.
  • Tekniken innebär både möjligheter och risker.
  • Kritik finns kring beroendet av koldioxidinfångning i klimatpolitiken.

Sveriges första storskaliga anläggning för koldioxidinfångning ska byggas av Stockholm Exergi, som rapporteras av Kollega. Målet är att ha den i drift 2028, och den ska kunna fånga upp till 800.000 ton koldioxid årligen.

Teknik och säkerhet i fokus

Den nya anläggningen för koldioxidinfångning, känd som bio-CCS, kommer att samla koldioxid från biokraftvärmeverket. Efter infångning komprimeras gasen till flytande form och transporteras till permanent lagring i berggrunden utanför Bergen, Norge.

Tekniken betraktas som ett pilotprojekt både tekniskt och säkerhetsmässigt. Enligt Jonas Karlsson är säkerheten avgörande, och anläggningen är utrustad med skyddsbarriärer för att minimera riskerna.

Tekniken är ny och innebär nya risker. Jonas Karlsson, underhållsingenjör.

Kritik och försiktighetsåtgärder

Trots de lovande utsikterna har projektet mött kritik. Alexander Olsson från Linköpings universitet påpekar att tekniken saknar en "plan B" vid eventuella misslyckanden. Han uttrycker oro över att förlita sig för mycket på koldioxidinfångning i klimatpolitiken.

Stockholm Exergis VD Anders Egelrud försvarar dock projektet och menar att det är en del av en bredare strategi för att motverka klimatförändringar. Han anser att både tekniska och andra lösningar behövs för att uppfylla klimatmålen.

Framtid och potential

Infångning av koldioxid från bioeldad värmeproduktion kan leda till negativa utsläpp, vilket är viktigt för att uppnå målen i Parisavtalet. Fabian Levihn betonar behovet av fler liknande anläggningar globalt för att begränsa den globala uppvärmningen.

Det återstår att se hur väl tekniken kommer att integreras med övriga klimatansträngningar, men många ser det som ett viktigt steg mot en hållbar framtid.

Nyhetsbrev