Helgläsning: Viktiga ekonomiska händelser och investeringstips från veckan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Helgläsning: Viktiga ekonomiska händelser och investeringstips från veckan

Helgläsning:

Den senaste veckan har varit händelserik inom ekonomivärlden med allt från skenande blankning i småspararfavoriter till storbankernas boräntestrategier. Här sammanfattar vi några av de mest lästa nyheterna och analyserna som kan påverka dina investeringsbeslut framöver.

  • Intrum kämpar med höga skulder och sänkt kreditbetyg.
  • Nvidia och AI-investeringar fortsatt i fokus.
  • Aktie- och räntefonder attraherar stort kapital under första halvåret.

Intrum och Nibe: Två bolag i stormens öga

Intrum, ett av de mest omdiskuterade bolagen denna vecka, har nått en uppgörelse med sina obligationsinnehavare vilket initialt fick aktien att stiga. Trots detta kvarstår stora ekonomiska utmaningar. Enligt Privata Affärer är det klokt att hålla sig borta från aktien på grund av dess höga risk. En tiondel av Intrums skuld försvinner i utbyte mot nya aktier och skuldförfall skjuts upp till 2027, men räntan ökar med 800 miljoner kronor. S&P har även sänkt Intrums kreditbetyg till "extremt spekulativt".

Samtidigt har värmepumpstillverkaren Nibe för första gången sett blankningen överstiga 10 procent av aktiekapitalet. Detta sker efter bolagets första kvartalsförlust någonsin och en nedgång i efterfrågan som överraskade ledningen, enligt Dagens Industri. Aktiepriset har sjunkit, vilket har lockat till sig blankare som spekulerar i fortsatt nedgång.

AI-investeringar och alternativa sektorer

Nvidia har varit en stor vinnare i AI-hajpen och har på relativt kort tid blivit ett av världens hetaste företag. Bolaget har också gjort betydande investeringar i fyra mindre AI-bolag, däribland Arm Holdings och SoundHound AI, som visat särskilt stark tillväxt. Läs mer om Nvidias investeringar här.

Medan många investerare lockas av generativ AI, påpekar JPMorgan Asset Management att det finns undervärderade sektorer med stor potential. Dessa inkluderar halvledare, järnväg och paketleverans samt hemförbättring. Denna diversifiering kan vara gynnsam när AI-aktiernas vinsttillväxt börjar sakta ner. JPMorgans rekommendationer kan vara värda att överväga för dem som söker stabila investeringar.

Fonder och sparande: Trender och rekommendationer

Fondspararna har under första halvåret 2024 visat ökat intresse för både aktie- och räntefonder. Globalfonder har varit särskilt populära, medan blandfonder fortsatt att förlora kapital. Nettoinflödena till räntefonder har nått nya höjder sedan 2018. En närmare titt på de bäst presterande fonderna visar att särskilda sektorer och regioner har haft en bättre utveckling än andra. Aktivt förvaltade fonder har överlag överträffat indexfonder under årets första halvår. Läs mer om fondspararnas favoriter.

Privata Affärers börspanel har identifierat fem aktier som är intressanta att investera i under sommaren. Dessa spänner över ett brett spektrum, från stabila bolag till tillväxtaktier med potential. New Wave och Mips är några av de bolag som nämns. Här är börsproffsens hetaste sommaraktier.

Bankernas boräntestrategier och undervärderade aktier

Swedbank har visat sig vara den långsammaste aktören när det gäller att sänka boräntan bland Sveriges fem största bolånebanker under året. För att få lägre ränta uppmanas låntagare att hålla sig informerade, aktivt förhandla och eventuellt även överväga att byta bank för att få bättre villkor. Läs mer om boräntestrategier här.

Finanssajten Morningstar har identifierat sju svenska aktier som de anser vara de mest undervärderade. Bland dessa finns en potentiell uppsida på hela 93 procent. Handelsbanken och Elekta är två av de mest undervärderade aktierna enligt Morningstar. Se hela listan över undervärderade aktier.

Slutsats

Veckans nyheter har bjudit på en mängd viktiga ekonomiska insikter och investeringsmöjligheter. Från stora rörelser i specifika aktier som Intrum och Nibe, till rekommendationer om undervärderade sektorer och fonder. Det är tydligt att både risker och möjligheter är många i dagens marknad, och att en diversifierad portfölj kan vara nyckeln till framgång.

För dig som gillar nyhetssammanfattningar

Önskar du uppdateringar och inspiration i form av aktuella nyhetsuppslag om börsen och aktier, viktiga händelser eller intressanta finansrelaterade teman som exempelvis våra populära intervjuer?

I så fall rekommenderar vi att du registrerar dig för vårt populära nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest intressanta nyhetsuppslagen från våra drygt 110+ olika källor.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Intrum

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt