Helgläsning: Veckans stora ekonomiska insikter
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Helgläsning: Veckans stora ekonomiska insikter

Helgläsning:

Den gångna veckan har bjudit på en rad insiktsfulla ekonomiska nyheter som kan påverka både sparande och investeringar. Från nya regler för investeringssparkonton till analyser av telekombolag och utdelningsstrategier, har vi sammanställt de viktigaste punkterna. Läs vidare för att få en djupare förståelse för hur dessa nyheter kan påverka din ekonomi och dina investeringar.

  • Skattefri grundnivå införs på ISK och kapitalförsäkring, men med vissa fallgropar.
  • Räntesänkningar från Fed kan skapa en marknadsbubbla likt 1990-talet.
  • Svenska utdelningsaktier och fastighetssektorn visar på stabil potential.

Fällor och möjligheter med ISK och kapitalförsäkring

Vid årsskiftet införs en skattefri grundnivå på 150 000 kr för investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar, vilket gör att många överväger att starta ett sparande i sitt barns namn. Enligt Nordnet sparekonom Frida Bratt, bör man dock vara medveten om att sparande i barnets namn innebär att pengarna tillfaller barnet vid 18 års ålder. Föräldrar som vill behålla kontrollen kan istället spara i eget namn men med barnet som mottagare.

Räntesänkningar och marknadens framtid

Federal Reserves senaste räntesänkningar har väckt diskussion om riskerna för en ny marknadsbubbla. Yardeni Research varnar för likheter med 1990-talets "meltup", där tillgångspriserna ökade kraftigt och ohållbart. Med en räntesänkning på 50 punkter finns risken för övervärderingar och en potentiell marknadskrasch, vilket kan påverka både småsparare och större investerare.

Utdelningsaktier och fastighetssektorn i fokus

Intresset för utdelningsaktier fortsätter att öka, där många investerare fokuserar på bolag med en lång historik av stabila utdelningar. Börskollen har identifierat de bästa utdelningsaktierna för 2024, med fokus på trender och historik både i USA och Sverige. Samtidigt har fastighetssektorn börjat återhämta sig efter en period av höga räntor. Med sjunkande räntor kan sektorn, som redan gått starkt det senaste året, fortsätta sin uppgång.

Investeringsstrategier och marknadsrekommendationer

Flera svenska bolag har uppmärksammats för sin potential, såsom Sandvik som nu rekommenderas som köp av Handelsbanken. Handelsbanken ser ett högre underliggande värde i Sandviks verksamhet och föreslår att de överväger förvärv. Samtidigt har Anna Jakobson från Alfred Berg avyttrat fondens innehav i Nibe på grund av ogynnsamma marknadsförhållanden och bolagets nuvarande värdering.

Nordiska nätjättar och investmentbolag under luppen

Analyshuset Kepler Cheuvreux har gjort sin bedömning av de nordiska telekombolagen Ericsson och Nokia. Trots marknadsutmaningar står man fast vid sina råd, där Ericsson förväntas se marginella förbättringar medan Nokia förväntas visa bättre resultat. Dessutom har Privata Affärers expert Marcus Fridell tipsat om det norska investmentbolaget Aker som erbjuder en betydande rabatt jämfört med svenska motsvarigheter.

För dig som gillar nyhetssammanfattningar

Önskar du uppdateringar och inspiration i form av aktuella nyhetsuppslag om börsen och aktier, viktiga händelser eller intressanta finansrelaterade teman som exempelvis våra populära intervjuer?

I så fall rekommenderar vi att du registrerar dig för vårt populära nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest intressanta nyhetsuppslagen från våra drygt 110+ olika källor.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt