Helgläsning: Veckans hetaste ekonominyheter
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Helgläsning: Veckans hetaste ekonominyheter

Helgläsning:

Denna vecka har bjudit på stor turbulens på världens börser, men också på intressanta investeringsmöjligheter och insikter om bostadsmarknaden i USA. Vi sammanfattar de mest lästa nyheterna från veckan som gått och ger dig en helhetsbild av de ekonomiska trenderna och händelserna.

  • Stockholmsbörsen i fokus: småsparare agerar trots börsras.
  • Fastighetssektorn kan få uppsving trots marknadsnedgång.
  • Bostadspriserna i USA når nya höjder – höga inkomster krävs.

Småspararnas strategi i börsturbulensen

Den globala börsoron har varit påtaglig denna vecka, med en "svart dag" på världens börser som startade i Asien. Nikkei 225-indexet i Japan rasade över 12 procent och även andra asiatiska marknader följde efter. Denna nedgång skakade om investerare världen över, men småspararna i Sverige valde att se möjligheter i kaoset. Enligt Börskollen har det gjorts fler köp än försäljningar hos nätmäklaren Avanza, vilket tolkas som ett tecken på långsiktigt sparande.

Detta bekräftas även av Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, som säger att småspararna tog rygg på Warren Buffett under börsraset. Trots att många sålde av sina värdepapper, var det fler som nettoköpte. Försvarsbolaget Saab var det mest nettoköpta bolaget bland både Avanzas och Nordnets kunder, vilket tyder på en viss optimism bland spararna.

Stabila investeringar i osäkra tider

Med den ökade börsoron kommer också en efterfrågan på defensiva och stabila investeringar. Enligt Marcus Hernhag, aktieproffs och skribent på Privata Affärer, är det nu extra viktigt att ha defensiva inslag i portföljen. Hernhag har identifierat tio aktier som erbjuder stabilitet och lägre volatilitet, vilket gör dem lämpliga som kompletterande innehav i en välbalanserad portfölj. Läs mer om hans rekommendationer i denna artikel.

Fastighetssektorn pekas också ut som en potentiell vinnare trots den generella marknadsnedgången. En svagare konjunktur och potentiella räntesänkningar kan gynna svenska fastighetsbolag, enligt flera ledande ekonomiska analytiker. Analytikerna har olika syn på vilka bolag som gynnas mest, men det är klart att bolagens belåningsgrad spelar en viktig roll. Läs mer om denna analys i Dagens Industri.

Bostadsmarknaden i USA: Höga inkomster krävs

Att äga ett hus i de största amerikanska städerna har blivit allt svårare, förutom för de rikaste invånarna. En ny analys från bolåneanalysföretaget HSH visar att för att köpa ett medeldyrt hus i San Jose, Kalifornien, krävs en inkomst på nästan en halv miljon dollar per år. Genomsnittlig inkomst för att köpa bostad i de 50 största städerna i USA är $104,339, medan den nationella medianinkomsten ligger på $74,580. Dessa siffror visar på en allt mer polariserad bostadsmarknad. Läs mer i Börskollen.

Intressanta aktieval och tillväxtaktier

I dessa turbulenta tider är det också värt att notera några intressanta aktieval. Carnegie Private Banking har utsett AAK, som tillverkar växtbaserade specialingredienser, till veckans aktiecase. Banken beskriver AAK som ett stabilt tillväxtbolag med robust ekonomi och ser stor potential för framtida tillväxt. Läs mer om detta i Börskollen.

Även Warren Buffetts investeringar lockar till köpare. Finanstjänsten The Motley Fool har identifierat tre Buffett-aktier som är attraktiva köp i augusti, däribland Visa och Amazon. Dessa aktier har starka positioner inom sina respektive områden och potential för fortsatt tillväxt. Läs mer om dessa aktier i Börskollen.

Slutsats: Håll huvudet kallt i börsoron

Sammanfattningsvis visar veckans händelser att det är viktigt att hålla huvudet kallt i börsoron och fokusera på långsiktiga investeringar. Småspararna i Sverige har visat att det finns möjligheter även i turbulenta tider, och experterna pekar på stabila och defensiva investeringar som en säker strategi. Oavsett om det handlar om bostadsmarknaden i USA eller aktieval, är det viktigt att göra välinformerade beslut och undvika panik.

För dig som gillar nyhetssammanfattningar

Önskar du uppdateringar och inspiration i form av aktuella nyhetsuppslag om börsen och aktier, viktiga händelser eller intressanta finansrelaterade teman som exempelvis våra populära intervjuer?

I så fall rekommenderar vi att du registrerar dig för vårt populära nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest intressanta nyhetsuppslagen från våra drygt 110+ olika källor.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Avanza Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt