Helgläsning: Hetaste ekonominyheterna från veckan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Helgläsning: Hetaste ekonominyheterna från veckan

Helgläsning:

Denna vecka har varit händelserik på de finansiella marknaderna. Från svenska sparare som omplacerar sina investeringar till globala börsfall och högavkastande utdelningsaktier, här är de mest lästa ekonominyheterna från veckan som gått.

  • Stora förändringar i spararnas investeringsstrategier
  • Utländska utdelningsaktier med potential
  • Globala börsfall påverkar Stockholmsbörsen

Omplaceringar bland svenska sparare: Tesla ut, andra in

Under juli månad har svenska sparare gjort betydande förändringar i sina portföljer. En markant försäljning av Tesla-aktier noterades, vilket skedde efter en period av stark kursutveckling. Samtidigt lockade kursnedgångar i andra bolag till nya aktieköp, enligt en analys från Nordnet. Sparare har även ökat sina investeringar i globalfonder medan intresset för nordisk teknik minskat. Nio av de tio mest nettoköpta fonderna var passivt förvaltade.

Utdelningsaktier som flyger under radarn

Utdelningsaktier har visat sig vara utmärkta långsiktiga investeringar. Enligt The Motley Fool finns det tre mindre kända utdelningsaktier med stor potential: Black Hills, Phillips 66 och Clearway Energy. Dessa bolag har inte bara en hög utdelning utan också stark tillväxtstrategi och fokus på förnybar energi, vilket gör dem attraktiva för långsiktiga investerare.

Globala börsfall skakar Stockholmsbörsen

Den globala börsoron har satt sina spår även på den svenska marknaden. Stockholmsbörsens breda OMXS-index backade med över 3 procent på fredagen. Detta är en del av en bredare nedgång som också drabbade marknaderna i Tokyo, Europa och USA, enligt Börskollen. Den ökade osäkerheten har lett till att många investerare omvärderar sina strategier.

Försvarsinvesteringar och tech-aktier: Saabs och UBS analyser

Europas försvarsindustri behöver betydligt större ekonomiskt stöd för att stärka sin konkurrenskraft, enligt Saabs vd Micael Johansson. Han efterlyser upp till 100 miljarder euro för att driva fram gemensamma försvarsprojekt inom EU, rapporterar Financial Times.

Samtidigt ser UBS det senaste kursfallet i tech-aktier som en möjlighet för långsiktiga investerare. Storbanken pekar på attraktiva värderingar och solida grunder som skäl att hålla fast vid de stora techbolagen, enligt en analys från Börskollen.

Höjt tak för rot- och rutavdrag – viktigt att ha koll på regler

Regeringen har tillfälligt höjt taket för rot- och rutavdrag, vilket innebär att hushåll nu kan få upp till 150 000 kr i skattereduktion. Denna justering, som trädde i kraft den 1 juli, gäller fram till årsskiftet och syftar till att stödja byggsektorn. Det är dock viktigt att ha koll på regler och datum för att fullt ut kunna dra nytta av dessa förändringar, rapporterar Börskollen.

Sammanfattningsvis visar denna veckas nyheter på en rad intressanta trender och möjligheter för investerare. Från förändringar i spararnas beteende och attraktiva utdelningsaktier till globala börsfall och viktiga försvarsinvesteringar, det har definitivt varit en händelserik vecka på de finansiella marknaderna.

För dig som gillar nyhetssammanfattningar

Önskar du uppdateringar och inspiration i form av aktuella nyhetsuppslag om börsen och aktier, viktiga händelser eller intressanta finansrelaterade teman som exempelvis våra populära intervjuer?

I så fall rekommenderar vi att du registrerar dig för vårt populära nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest intressanta nyhetsuppslagen från våra drygt 110+ olika källor.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt