Här får du mest fritidshus för pengarna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Här får du mest fritidshus för pengarna

Här

Intresset för fritidshus ökar, visar en ny kartläggning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. I Örebro län får köpare mest för pengarna. Låg ränta och sjunkande inflation bidrar till den ökade efterfrågan. I Stockholms län är fritidshuset dyrast.

  • Örebro län erbjuder mest fritidshus per krona med ett snittpris på 1,1 miljoner kronor.
  • Fritidshuspriserna har sjunkit med 1,7 procent på ett år och intresset har ökat med 20 procent.
  • Stockholms län har de dyraste fritidshusen med ett snittpris på 3,3 miljoner kronor.

Enligt ett pressmeddelande från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har intresset för fritidshus ökat markant. Den främsta anledningen är de sjunkande räntorna och den lägre inflationen som gör att fler känner sig trygga med att investera i en sommarstuga.

Kostnadseffektiva fritidshus i Örebro län

Örebro län utmärker sig som den region där bostadsköpare får mest fritidshus per krona. Med ett medelpris på 1,1 miljoner kronor, eller 19 200 kronor per kvadratmeter, är detta län det mest prisvärda. I kontrast till detta ligger snittpriset på fritidshus i Stockholms län på hela 3,3 miljoner kronor, enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings kartläggning.

Ökad försäljning och sjunkande priser

Försäljningen av fritidshus har ökat kraftigt med 20 procent fler försäljningar de senaste tre månaderna jämfört med samma period förra året. Priserna på fritidshus har samtidigt sjunkit med 1,7 procent under det senaste året och ligger nu på ett genomsnittspris av 2,2 miljoner kronor, motsvarande 34 000 kronor per kvadratmeter.

"Solen och värmen får många att drömma om en egen stuga och fritidshuspriserna är lägre än på tre år. Nu finns det mycket att välja på och goda fyndchanser för den som letar eget semesterboende till sommaren," säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Fritidshus Priser

Här får bostadsköparna mest fritidshus för pengarna

Län Pris
Örebro län 1,1 miljoner kronor
Kronoberg 1,2 miljoner kronor
Norrbotten 1,2 miljoner kronor
Gävleborg 1,3 miljoner kronor
Värmland 1,4 miljoner kronor

Tips för köpare

För den som funderar på att köpa fritidshus finns det flera strategier att överväga. Områden nära havet är ofta dyrare, så att leta inåt landet kan vara ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ. Här kan man fortfarande hitta stugor med närhet till sjöar och badmöjligheter.

Överväg olika räntestrategier och att ansöka om jämkning hos Skatteverket för att minska månadskostnaderna. Det kan vara klokt att kalkylera för högre boendekostnader och överväga om bunden eller rörlig ränta passar bäst för din ekonomiska situation.

Fem tips för att lyckas med stugdrömmen

Fem tips – så lyckas du förverkliga stugdrömmen

1. Fundera på var i landet du kan tänka dig att köpa
Undersök i vilka regioner fritidhuspriserna fortfarande ligger på en låg nivå. Om någon av dem ligger inom ramen för dina krav på närhet och pendlingsmöjligheter är ett fynd inom räckhåll.

2. Gör en budget
Fundera på hur mycket du är beredd att lägga på ett fritidsboende. Kom ihåg att räkna in månadsavgift för el, vatten, sophämtning och vägunderhåll. Tänk också på att budgetera för mer omfattande underhåll och reparationer.

3. Bestäm dig för när du vill använda huset
Möjligheten till distansarbetet gör att många nu använder sommarstugan året runt. Är fritidshuset vinterbonat? Om inte, undersök om det är möjligt att anpassa stugan även för kallare väder.

4. Leta efter villa i stället för fritidshus
Att leta efter en villa på en mindre ort kan många gånger vara lika kostnadseffektivt som att köpa en sommarstuga. Då ökar dessutom chansen för att ditt kommande säsongsboende ligger närmare butiker och annan service.

5. Utvidga sökhorisonten
Trots höga fritidshuspriser har stugor inåt landet fortfarande en lägre prisnivå men kan ändå erbjuda bad- och strandliv vid en sjö. Var dock noga med att utgå från dina egna krav på närhet och pendlingsmöjlighet.

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt