Här är maten som blivit dyrare – och billigare

Matpriserna fortsatte upp i mars. Men vissa varor rusade mer än andra. Här är maten som blev dyrare – och billigare. I mars tog matprisökningarna fart igen. Priserna steg med 5,4 procent i årstakt jämfört med 3,9 procent i årstakt i februari.
I mars tog matprisökningarna fart igen. Priserna steg med 5,4 procent i årstakt jämfört med 3,9 procent i årstakt i februari.
Vissa livsmedelsprodukter skenade mer än andra i pris. Allra mest ökade smör, med 31,5 procent. Även priset på mjölk och kaffe steg kraftigt.
Honungsmelon har istället blivit 21,1 procent billigare jämfört med i mars förra året.
Här är de tio produkter som ökat respektive minskat mest i pris i mars.
Ökat:
Smör: 31,5 procent
Kaffe: 30,0 procent
Choklad: 28,9 procent
Vitkål: 22,2 procent
Grädde: 21,0 procent
Fryst frukt och bär: 20,7 procent
Annat smörgåsfett: 20,3 procent
Slanggurka: 19,3 procent
Mjölk: 18,1 procent
Kakao- och chokladdrycker: 16,7 procent
Minskat:
Honungsmelon: -21,1 procent
Gul lök: -19,1 procent
Avokado, mango m.m.: -13,0 procent
Morötter: -12,2 procent
Socker: -12,1 procent
Färska kryddor: -8,0 procent
Mat-, stek- och grilloljor: -6,8 procent
Päron: -6,7 procent
Färsk lax: -6,6 procent
Apelsiner: -6,0 procent
Källa: Johanna Ekström/TT