Här är juni månads PPM-vinnare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Här är juni månads PPM-vinnare

Här

De mest valda fonderna inom premiepensionssystemet (PPM) har uppvisat varierande resultat under juni 2024. Swedbank Robur Technology toppade listan med en imponerande avkastning, medan aktiefonder med fokus på Sverige hade en tuffare månad, konstaterar Morningstar i en analys.

  • Swedbank Robur Technology ökade med 11% i juni
  • AP7 Aktiefond finns med bland de mest valda fonderna
  • AMF Aktiefond Sverige och Swedbank Robur Access Sverige backade

Swedbank Robur Technology i topp

Enligt finanssajten Morningstar hade Swedbank Robur Technology den starkaste avkastningen bland de tio mest valda PPM-fonderna i juni 2024. Fonden steg med hela 11 procent, vilket också gör den till den bäst presterande fonden sedan årsskiftet med en total avkastning på 31 procent. Denna utveckling gynnade de 346 000 sparare som investerat i fonden.

Swedbank Robur Technology drog nytta av ett teknikrally där flera av dess portföljinnehav hade betydande uppgångar. Adobe, Credo Technology och Broadcom var några av de största vinnarna, medan Enphase Energy var ett av de få innehav som backade, med en nedgång på 21,5 procent.

Utmaningar för svenska aktiefonder

Aktiefonder med inriktning på Sverige hade en svår månad, konstaterar Morningstar vidare. Didner & Gerge Aktiefond var oförändrad, medan AMF Aktiefond Sverige och Swedbank Robur Access Sverige backade med 1 procent respektive 2 procent. I AMF Aktiefond Sveriges portfölj noterade Elekta, Dustin, NIBE och Thule kraftiga nedgångar. För Swedbank Robur Access Sverige var det Kinnevik och Viaplay Group som hade de största nedgångarna.

Premiepensionssystemets marknadsvärde

Det totala marknadsvärdet i premiepensionssystemet uppgick till 2.443 miljarder kronor vid slutet av juni 2024, jämfört med ett netto tillfört kapital på 878 miljarder kronor. Den kapitalviktade avkastningen låg på 8,5 procent, vilket visar på en överlag positiv utveckling för en genomsnittlig sparare. Det tillförda kapitalet inkluderar pengar från tillfällig förvaltning, återförda fondavgifter och arvsvinster, men från detta har pensionsutbetalningar och andra avgifter dragits av.

Vi på Börskollen följer utvecklingen noggrant och kommer att fortsätta rapportera om de senaste trenderna och resultaten inom premiepensionssystemet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt