Här är juli månads PPM-vinnare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Fonder

Här är juli månads PPM-vinnare

Här

Sverigefonder presterade starkt medan teknikfonder hade det tuffare under juli månad. Det visar en sammanställning finanssajten Morningstar gjort över de mest populära PPM-fonderna. AMF Aktiefond Sverige gav den högsta avkastningen bland de tio mest valda fonderna, medan Swedbank Robur Technology backade.

  • AMF Aktiefond Sverige steg med 4% i juli.
  • Swedbank Robur Technology backade med 3% efter en stark start på året.
  • Marknadsvärdet i premiepensionssystemet uppgick till 2.506 miljarder kronor vid slutet av juni 2024.

Enligt Morningstar, var det AMF Aktiefond Sverige som presterade bäst med en avkastning på 4% i juli bland de tio mest valda PPM-fonderna. Samtidigt backade Swedbank Robur Technology med 3%, trots att fonden har ökat med 27% sedan årsskiftet.

Populära PPM-fonder i Sverige

Ungefär 1,6 miljoner svenskar har valt någon av de mest populära PPM-fonderna, bortsett från AP7 Såfan. AP7 Aktiefond, en del av förvalet AP7 Såfa, steg med 3% under juli. Denna fond har en inbyggd hävstång som förstärker både uppgångar och nedgångar, vilket lockar många sparare.

Sverigefonder i topp, teknikfonder i motvind

Juli var en omvändning från juni, då teknikfonder toppade och Sverigefonder låg efter. AMF Aktiefond Sverige steg med 4% efter att ha backat 1% i juni, och har nu en total avkastning på 14% för året. Fonden gynnas särskilt av aktier som Vitrolife, Addtech och Instalco.

Däremot hade Swedbank Robur Technology en svår månad med en nedgång på 3%. Fonden påverkades negativt av aktier som BE Semiconductor, Micron Technology och Lotes. Trots detta hade sex av fondens aktieinnehav en tvåsiffrig uppgång.

PPM-systemets marknadsvärde och avkastning

Vid slutet av juni 2024 uppgick marknadsvärdet i premiepensionssystemet till 2.506 miljarder kronor. Den kapitalviktade avkastningen för en genomsnittlig persons premiepensionskonto låg på 8,6%. Det nettotillförda kapitalet var 878 miljarder kronor, vilket inkluderar pengar från tillfällig förvaltning, återförda fondavgifter och arvsvinster.

Hos Börskollen ser vi att det finns en stor variation i avkastningen bland de mest populära PPM-fonderna, vilket understryker vikten av att noga överväga sina fondval för att maximera pensionen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt