Här är de bästa europeiska småbolagsfonderna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Här är de bästa europeiska småbolagsfonderna

Här

Europeiska småbolag har underpresterat jämfört med större bolag under de senaste åren. Trots detta kan förestående räntesänkningar från ECB skapa nya möjligheter för investerare. Morningstar analyserar de bästa fonderna och ETF:erna för att dra nytta av denna potential.

  • Europeiska småbolag har underpresterat jämfört med större bolag på tre och fem års sikt.
  • Förestående räntesänkningar från ECB kan ge småbolagen en skjuts.
  • Morningstar listar de bästa fonderna och ETF:erna för exponering mot europeiska småbolag.

Enligt en analys från Morningstar har europeiska småbolag haft en svag utveckling jämfört med större bolag. Morningstar Europe Small Cap Index visade en treårig annualiserad avkastning på -0,38%, medan Morningstar Europe Large-Mid Cap Index låg på +6,41% under samma period. På fem års sikt är avkastningen för småbolag 5,56% årligen, vilket fortfarande är lägre än de 8% som stora bolag presterat.

Potentiella fördelar med småbolag

Trots den senaste tidens underprestation kan småbolagen ha en ljusare framtid. ECB planerar att sänka räntorna, vilket historiskt sett har gynnat småbolag. Småbolag tenderar att återhämta sig snabbare när centralbanker lättar på penningpolitiken.

Rekommenderade fonder och ETF:er

Morningstar har listat de bästa fonderna och ETF:erna för att investera i europeiska småbolag. Bland dessa finns:

T. Rowe Price European Smaller Companies Equity Fund A EUR, som har en övervikt mot kommunikationstjänster och hälsovård.

SPDR® MSCI Europe Small Cap Value Weighted UCITS ETF (ZPRX) fokuserar på aktier med lägre värderingar.

WisdomTree Europe Small Cap Dividend UCITS ETF (DFEE) prioriterar bolag med hög utdelning.

Ytterligare en rekommenderad fond är Liontrust GF European Smaller Companies Fund A3 Acc EUR, som har visat starka riskjusterade resultat över de senaste fem åren och genererat positivt alfa.

Risker och försiktighet

Oscar Soppelsa, aktieportföljförvaltare på Quaestio SGR, poängterar att småbolag är mer konjunkturkänsliga och har drabbats hårdare av recessionsoro och ränteuppgångar. Dessutom har Europa drabbats av utflöden på grund av kriget i Ukraina och energikrisen, vilket särskilt påverkat småbolagen negativt.

Jean-Baptiste Sergeant, senior client portfolio manager på Candriam, betonar vikten av selektivitet. Trots förväntad förbättring i dynamiken för småbolag, kommer Candriam att öka sin exponering mot dessa bolag under de kommande sex månaderna, men med fokus på defensiva sektorer som hälsovård och fastigheter.

På Börskollen ser vi att även om småbolag erbjuder attraktiva möjligheter, är det viktigt att vara medveten om riskerna och fokusera på selektivitet och långsiktig strategi.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt