Här är biltillverkaren som fuskat med krocktesterna i över 30 år

Toyota-dotterbolaget Daihatsu har erkänt omfattande fusk i krocktester, vilket sträcker sig tillbaka till 1989. Denna fuskskandal, som involverar Daihatsu, Toyota, Subaru och Mazda i någon nån, har växt till att bli en av de största i bilindustrins historia. Hela den japanska bilindustrin riskerar att svärtas ner efter dessa avslöjanden.
- Daihatsu har erkänt att de fuskat i krocktester sedan 1989, vilket involverar 64 olika bilmodeller och tre motorer.
- Denna fuskskandal kan potentiellt påverka bilar sålda i Malaysia, Thailand, Mellanöstern, Mexiko och andra länder, inklusive möjligen Europa.
- Toyota och Daihatsu kan nu ställas inför enorma stämningar på grund av fusket.
Produktionen vid Daihatsus fyra fabriker i Japan stängdes ner under årets första vecka när omfattningen av fusket började bli känt. Denna fuskskandal har växt allt sedan 1989, men eskalerade i omfattning efter 2014. De riggade bilarna har hittills framförallt drabbat de köpare och modeller som sålts i länder som Malaysia, Thailand, Mellanöstern och Mexiko.
Detaljer om fusket
Daihatsu gjorde hemliga modifieringar på bilar som skulle skickas till krocktester, inklusive att lägga till extra skyddselement som dörrbalkar, stötdämpande element och avancerade datorer för krockkuddarnas utlösning. Dessa bilar lyckades klara krocktesterna, men när de sedan levererades till kunderna hade säkerhetsutrustningen ändrats frpn när testet gjordes.
Detta rapporterar Carup om.
"Vi erkänner det extrema allvaret av dessa oegentligheter som identifierats under den oberoende tredjeparts kommitténs utredningar och följer rekommendationerna för att förhindra att de upprepas." skriver Daihatsu på företagets hemsida.
Ännu större konsekvenser
Daihatsu och Toyota kan nu stå inför enorma stämningar. En stämningsansökan på 550 miljoner kronor förbereds i Nederländerna för att Daihatsu har levererat delar till Toyota IQ, även om det ännu är oklart om denna modell är berörd av fusket.