Här är aktierna svenska sparare flydde till under augustistormen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Här är aktierna svenska sparare flydde till under augustistormen

Här

Augusti präglades av kraftiga svängningar på börsen, något som svenska sparare såg som möjligheter. Flera stora aktier köptes och såldes flitigt under månaden. Investor var den mest nettoköpta aktien bland Nordnets kunder. Även Fortnox och Nvidia var populära val, medan en techjätte som Alphabet såldes av.

  • Investor var den mest nettoköpta aktien under augusti.
  • Nvidia köptes trots en rejäl nedgång.
  • Techjättar som Alphabet såldes av.

Investor och Fortnox i fokus

Augusti började med stor nervositet på börsen. Trots turbulensen visade spararna ingen panik utan såg istället möjligheter till att köpa attraktiva aktier. Enligt en sammanställning från Nordnet  var Investor den mest populära aktien på deras plattform, både under de mest volatila dagarna och under hela månaden. Investmentbolaget hade handlats till en låg substansrabatt, vilket lockade många köpare.

Atlas Copco, ett av Investors portföljbolag, föll också kraftigt under de mest skakiga dagarna men köptes upp av sparare som såg potential i bolaget. Aktien och börsen har sedan dess återhämtat en stor del av nedgången.

Nvidia och techjättar

Nvidia, den för närvarande mest populära amerikanska aktien, drabbades av en kraftig nedgång i början av månaden. Trots detta valde många sparare att köpa aktien, då man tror på chiptillverkarens framtid. Däremot är spararna osäkra på techjättar som Alphabet, vilket ledde till att dessa aktier såldes av.

Fortnox gjorde också entré som en av de mest köpta aktierna efter att deras vdTommy Eklund meddelat sin avgång. Marknaden reagerade negativt på nyheten, vilket spararna såg som en överreaktion och därför köpte aktien.

Evolution och återhämtning

Evolution, som var en av de mest nettoköpta aktierna i juli efter att ha rapporterat en nedgång, såldes av när aktien återhämtade sig i augusti. Spararna tryckte på säljknappen när aktien började stiga igen.

Vi på Börskollen följer noggrant utvecklingen på marknaden och det är tydligt att svenska sparare är aktiva och strategiska, även under turbulenta perioder. Genom att analysera spararnas beteenden kan vi få en inblick i hur framtida marknadsrörelser kan te sig.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i augusti:

Mest köpta Mest sålda
Investor Evolution
Nibe Ericsson
Fortnox Industrivärden
Handelsbanken Electrolux
AB Volvo Alphabet
SSAB Storskogen
Saab Calliditas Therapeutics
Nvidia Castellum
Atlas Copco Essity
Novo Nordisk Telia

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Investor

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt