Halkar efter Nvidia – nu sparkar processorjätten tusentals
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Halkar efter Nvidia – nu sparkar processorjätten tusentals

Halkar

Intel planerar att genomföra omfattande nedskärningar i sin personalstyrka för att finansiera en återhämtning och hantera minskande marknadsandelar. Enligt medieuppgifter kommer åtgärderna som presenteras att påverka tusentals anställda. Åtgärden kommer i en tid då Intel försöker återfå sin konkurrenskraft inom chipindustrin.

  • Intel planerar stora nedskärningar för att spara kostnader.
  • Bolagets aktie har fallit med 40% under året trots små uppgångar.
  • Fokus på att återuppbygga tillverkningskapaciteten och investera i nya teknologier.

Enligt Bloomberg News planerar Intel att genomföra betydande personalnedskärningar för att finansiera en återhämtning och hantera sina krympande marknadsandelar. Aktien steg något i efterhandeln på beskedet, men den har sjunkit med 40 procent hittills under året, rapporterar Reuters. Intel har avböjt att kommentera rapporten.

Förnyad strategi för konkurrenskraft

Intel har traditionellt dominerat pc- och servermarknaderna, men haft svårt att hålla jämna steg med den ökande efterfrågan på chip för AI-applikationer. VD Pat Gelsinger har initierat en omställning för att återfå företagets konkurrenskraft, med fokus på att förbättra tillverkningskapaciteten, investera i avancerade chipteknologier och expandera till nya marknader.

Omfattande kostnadsreduceringsplan

I oktober 2022 meddelade Intel en kostnadsreduceringsplan som inkluderade åtgärder för personalminskning, med målet att spara 3 miljarder dollar årligen från och med 2023, skriver Reuters. Antalet anställda minskade då från 131 900 i slutet av 2022 till 124 800 i slutet av 2023. Företaget har uppgett att de förväntar sig att dessa åtgärder ska generera årliga kostnadsbesparingar på mellan 8 och 10 miljarder dollar fram till 2025.

Analytiker förväntar sig att företagets intäkter för andra kvartalet kommer att vara ungefär samma som för ett år sedan, med en nedgång på 23 procent inom datacenter- och AI-segmentet enligt LSEG-data. Vi på Börskollen ser hur Intels ansträngningar att diversifiera sin verksamhet och fokusera på chipproduktion i Nordamerika kan komma att stärkas av Biden-administrationens push för att diversifiera leveranskedjor och minska beroendet av Taiwan.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt