Guldrallyt visar inga tecken på att bromsa in
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Guldrallyt visar inga tecken på att bromsa in

Guldrallyt

Guldpriserna fortsätter att stiga till nya rekordnivåer. I måndags nådde terminer kopplade till den ädla metallen ett nytt rekord på 2,617.40 dollar per uns. Med en årsuppgång på nästan 26 procent överträffar guldet S&P 500-indexets 18-procentiga ökning hittills i år.

  • Guldpriserna har stigit med nästan 26% i år.
  • Federal Reserve förväntas sänka räntorna, vilket kan fortsätta driva upp guldpriserna.
  • Goldman Sachs ser fortsatt uppsida för guld med ett pris mål på $2,700 per uns till början av 2025.

Den starka utvecklingen för guld sker samtidigt som investerare förväntar sig att Federal Reserve kommer att börja sänka räntorna på onsdag. Med inflationen som har avtagit från de höga nivåerna för två år sedan, förväntas centralbanken sänka sina styrräntor med minst 25 punkter från det nuvarande intervallet 5,25 procent till 5,50 procent. Det uppmärksammar amerikanska  ekonomikanalen CNBC i en artikel om guldrallyt.

Goldman Sachs förutspår fortsatt gulduppgång

Storbanken Goldman Sachs förväntar sig att guldets momentum kommer att hålla i sig. "Vi ser viss taktiskt nedsidesrisk för guldpriserna under våra ekonomers basscenario med en 25 punkters Fed-sänkning på onsdag, men vi upprepar vår rekommendation att handla guld och vårt prissättningsmål på 2,700 dollar per uns till början av 2025," skriver Lina Thomas, råvarustrateg på Goldman, i en rapport. Thomas tillägger att Fed-räntesänkningar förväntas locka tillbaka västerländskt kapital till guldfonder, vilket ännu inte fullt ut är inprisat i marknaden.

Exponering mot guld genom ETF:er

CNBC ger i artikeln också exempel på amerikanska börshandlade fonder (ETF:er) som har exponering mot guld. Till exempel SPDR Gold Shares ETF, som följer guldpriser och tar ut en avgift på 0,4 procent. Fonden har stigit med nästan 25 procent under 2024. Andra ETF:er inkluderar VanEck Gold Miners fund (GDX) och VanEck Junior Gold Miners ETF (GDXJ), som har ökat med mer än 28 procent respektive 29 procent hittills i år.

Vi på Börskollen följer utvecklingen noga och det är tydligt att investerarna fortfarande ser guld som en säker hamn i osäkra tider.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt