Guldpriset närmar sig nya rekordnivåer – oro ökar efterfrågan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Guldpriset närmar sig nya rekordnivåer – oro ökar efterfrågan

Guldpriset närmar sig nya rekordnivåer – oro ökar efterfrågan

Guldpriset är på väg mot nya höjder och närmar sig tidigare rekordnivåer. Den senaste tidens marknadsoro har lett till en ökad efterfrågan på den ädla metallen. Flera banker har höjt sina prognoser för guldpriset, vilket indikerar en fortsatt stark efterfrågan.

  • Guldpriset nådde 2 946,68 dollar per uns, nära tidigare rekord.
  • Macquarie och RBC Capital Markets höjer sina prognoser för guldpriset.
  • Marknadsoron driver efterfrågan på säkra tillgångar.

Enligt Finwire handlades guldpriset upp till 2 946,68 dollar per uns på torsdagen, vilket är nära det tidigare rekordet på 2 956,15 dollar som nåddes den 24 februari. Ökad efterfrågan på säkra tillgångar, i takt med marknadsoron, är en av de främsta orsakerna till prisuppgången.

Macquaries optimistiska prognoser

Macquaries strateger har justerat sina prognoser och förväntar sig att guldpriset under det tredje kvartalet i år kommer att nå ett kvartalsgenomsnitt på 3 150 dollar per uns, med en möjlig topp på 3 500 dollar. Detta skulle närma sig det inflationsjusterade rekordet från januari 1980.

Guldpriset toppade då på 3 505 dollar per uns efter den andra oljechocken. Macquarie

Banken har även höjt sina långsiktiga prognoser till 2 250 dollar, från tidigare 2 000 dollar, vilket pekar på en förlängd period med höga guldpriser.

RBC Capital Markets justerar sina siffror

RBC Capital Markets har också reviderat sina prognoser för guldpriset. Banken förutspår nu ett pris på 2 844 dollar per uns för året, en liten justering uppåt med 1 procent, och en prisförväntan på 3 111 dollar per uns år 2026, vilket är en ökning med 8 procent från deras tidigare prognos.

Marknadsoron fortsätter driva efterfrågan

Den ökade efterfrågan på guld som en säker tillgång i turbulenta tider visar på en fortsatt osäkerhet på marknaderna. Detta har lett till att flera institutioner reviderar sina prognoser för den ädla metallen, vilket signalerar en fortsatt stark efterfrågan.

Nyhetsbrev