Guld rusar till nytt rekordpris – Tre sätt att investera
Att äga och investera i guld har tilltalat oss människor i tusentals år och förblir en populär investeringsform än idag. Men varför är guld en populär investering och hur kan man gå tillväga för att investera i denna ädelmetall?
Varför investera i guld?
Guld är berömt för att behålla sitt värde, även under ekonomisk instabilitet. I själva verket kan ekonomiska oroligheter faktiskt öka guldpriset, eftersom efterfrågan på guld ofta ökar när aktier och fonder faller i värde. Historiskt sett har både guld och silver sett betydande värdeökningar, trots perioder av nedgångar och prisstagnation.
Guldpriset har nyligen tangerat tidigare prisrekord och gjort nytt ATH!
Om du redan investerar i vanliga aktier och fonder, kan guld vara ett utmärkt tillägg till din portfölj. Denna ädla metall ger diversifiering, vilket hjälper till att sprida risken och kan även fungera som ett skydd mot inflation.
Hur investerar man i guld? Tre olika sätt
Det finns olika sätt att exponera sig mot guldpriset, och nedan listar vi tre vanliga sådana:
1) Via fonder eller aktier
2) Via olika derivatprodukter (som exempelvis ETP:er eller CFD:er)
3) Direkt i fysiskt guld
Innehåller annonslänkar till Avanza och IG.
Guldfonder eller aktier
Det första alternativet är att investera i guld genom aktier och fonder via en nätmäklare som Avanza eller Nordnet. Då kan du få en indirekt exponering mot guld på följande sätt:
Det finns guldfonder som samlar olika bolag verksamma inom exempelvis guldutvinning eller förädling. Fördelen med att investera i en sådan fond är att du får bra riskspridning direkt eftersom fonden innehar många olika värdepapper.
Utöver guldfonder kan du köpa aktier direkt i olika bolag som är guldproducenter. Fördelen med guldaktier är att du själv kan välja exakt vilka bolag som du vill investera i.
Exempel på en guldfond är Franklin Gold & Precious Metals och exempel på en guldaktie är Lundin Gold.
Derivatprodukter
Istället för att investera i aktier eller fonder som har exponering mot guldbolag kan man vilja ha en rakare exponering mot själva guldpriset (terminen). Då går det att handla med så kallade derivatprodukter, som exempelvis ETF:er, ETP:er eller CFD:er.
Det finns en uppsjö av olika alternativ, med eller utan hävstång, som alla har lite olika villkor/egenskaper, men den gemensamt nämnare är att de ska spegla prisrörelserna på guld. Du äger alltså inte guldet i sig, utan exponerar dig mot prisutvecklingen för guldterminen. På Avanzas sida för börshandlade produkter kan du läsa mer och se urval av olika instrument, med eller utan hävstång.
Detsamma gäller för CFD:er, som är en annan form av icke-börshandlade derivatprodukter vars syfte också är att följa utvecklingen för det underliggande guldpriset. Tradingmäklaren IG är ett exempel på en aktör som erbjuder CFD-handel för guld (såväl som 17 000 andra instrument globalt).
Fysiskt guld
Slutligen går det också att äga guld i fysisk form. Guldet finns i begränsad mängd vilket är en viktig anledning till att det behållit sitt värde och att guldpriset fortsätter att stiga på lång sikt. Om du är intresserad av att köpa guldtackor eller guldmynt finns det idag många nätbutiker som erbjuder säker leverans.
Fördelen med investeringsguld är att du inte blir påverkad av dagliga prisförändringar. Du äger guldet helt själv och påverkas därför inte heller av hur det går för ett visst bolag. Guldet i sin fysiska form är också lätt att omsätta till pengar vid behov.
Nackdelarna med att köpa fysiskt guld som investering är att det finns risk för stöld och att du behöver förvara guldet på ett säkert ställe som bankfack, vilket kan kosta extra pengar. Det kan även krävas mer pengar för att investera i guldet jämfört med värdepapper.
Läs mer: Guldpriset slår nytt rekord – dessa faktorer driver på
Fördjupning: Läs mer i våra stora guide om att Investera i ädelmetaller som guld och silver.