Guide: De bästa bilmärkena på den heta begagnatmarknaden – hela topplistan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Guide: De bästa bilmärkena på den heta begagnatmarknaden – hela topplistan

Guide:

Begagnatmarknaden för bilar blomstrar i Sverige medan nyförsäljningen hackar. Drivkrafter just nu är ökade levnadsomkostnader för hushållen samt att allt fler laddhybrider och helt eldrivna bilar kommer ut på andrahandsmarknaden. En ny stor amerikansk undersökning rankar tillförlitligheten hos 26 stora bilmärken när det gäller deras 5- till 10-åriga modeller. Vi kikar närmare.

  • Begagnatmarknaden för bilar i Sverige är hetare än på många år.
  • Laddhybrider och elbilar driver andrahandsmarknaden.
  • Japanska bilmärken i topp i undersökning om bästa begagnade bilar.

Nyförsäljningen av bilar i Sverige kollapsade under augusti månad. Marknaden föll med 20 procent, enligt färska siffror från branschorganisationen Mobility Sweden. Samtidigt råder högtryck på begagnatmarknaden. Som Börskollen tidigare uppmärksammat var andra kvartalet den bästa perioden för begagnatförsäljningen på flera år.

Enligt en undersökning från den ledande återförsäljaren Kvdbil såldes totalt 326 814 begagnade bilar under andra kvartalet. Det var den bästa siffran på två och ett halvt år, och femte kvartalet i rad med ökad försäljning på årsbasis.

"Vi har sett en markant ökning i försäljningen de senaste månaderna. Många kunder som tidigare har väntat med att köpa bil känner nu att tiden är rätt eftersom räntorna är på väg ner. Samtidigt är räntorna fortfarande höga, vilket gör att många väljer begagnatmarknaden framför att köpa en ny bil", kommenterade Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil undersökningen.

Även priserna går upp – men har stabiliserats

Priserna steg kraftigt i början av året, enligt statistik från Kvdbils systerföretag Bilpriser. Särskilt dieselbilar såg en prisuppgång, vilket bland annat antas bero på sänkta dieselpriser. Under det andra kvartalet var priserna dock mer stabila.

"Ökad efterfrågan och ett begränsat utbud talar för att priserna på begagnatmarknaden kommer att fortsätta vara höga. Det är viktigt att komma ihåg att färre nyregistreringar påverkar utbudet negativt, eftersom färre byter bort sin gamla bil. Den ökade försäljningen av elbilar och laddhybrider stärker dessutom prisbilden, då dessa fordon i genomsnitt är dyrare",  säger Daniel Odsberg.

Laddhybrider driver andrahandsmarknaden

I en artikel i Dagens Industri vittnar flera bilåterförsäljare om den heta begagnatmarknaden och den starka försäljningen spås hålla i sig den närmaste framtiden.

Förklaringar är bland annat hushållens tajtare ekonomi, som en följd av de senaste årens inflation och räntehöjningar. Men även utbudet påverkar – inte minst det faktum att det kommer ut fler begagnade laddhybrider och elbilar på marknaden.

Ännu en fördel för begagnatmarknaden är den snabba leveransen till kund, medan man för nya bilar ibland kan få vänta under långa perioder innan bilen färdigställs och levereras.

Läs även: Tesla skakar om på marknaden – erbjuder 0% ränta på nya bilar

De bästa begagnade bilmärkena – japanska i topp och amerikanska i botten

En ny analys från den amerikanska konsumentorganisationen Consumer Reports rankar 26 bilmärken baserat på tillförlitligheten hos deras 5- till 10-åriga modeller. Totalt har de gått igenom 150 000 bilar och 20 områden, däribland bromsar, motorer, transmissioner och elbilsbatterier.

Resultaten visar att Lexus och Toyota toppar listan, följda av Mazda, Acura och Honda. I botten av listan återfinns Tesla, Dodge och Chrysler.

Placering Bilmärke Tillförlitlighetspoäng
1 Lexus 75
2 Toyota 72
3 Mazda 59
4 Acura 57
5 Honda 55
6 Buick 47
7 BMW 46
8 Subaru 46
9 Nissan 45
10 Mercedes-Benz 43
11 Cadillac 42
12 Mini 42
13 Lincoln 42
14 Volkswagen 41
15 Volvo 40
16 Audi 39
17 Hyundai 38
18 Chevrolet 38
19 Kia 38
20 Ford 36
21 GMC 36
22 Ram 35
23 Jeep 32
24 Tesla 30
25 Dodge 28
26 Chrysler 27

Källa: Consumer Reports

Stabilitet över tid

Enligt Steven Elek, senior analytiker på Consumer Reports, har märken som Lexus och Toyota en historia av försiktiga redesigns och gradvisa förbättringar av hela produktlinjen. Han säger:

Våra data visar konsekvent över tid att bilar från dessa märken är pålitliga när de är nya och fortsätter att vara det när de åldras."

Andra märken visar dock mindre konsekvent tillförlitlighet. Till exempel har endast 2018 och 2019 årsmodeller av Chevrolet Equinox över genomsnittlig pålitlighet, medan hela generationen av Chevrolet Silverado från 2014-2019 har under genomsnittlig pålitlighet. Elek betonar vikten av att granska tillförlitlighetsbetygen för varje enskilt modellår med nogrannt vid köp av en begagnad bil.

Variationer inom märken

Det är också viktigt att komma ihåg att tillförlitligheten hos enskilda modeller kan variera från märke till märke. Varje begagnad bil har sin egen unika historik av användning och service. Skillnaderna i placering mellan nya och begagnade bilar kan också vara betydande. Ett exempel är Tesla, som placerade sig i mitten av listan för nya bilar, men nära botten för begagnade bilar.

Metodik och slutsatser

För att beräkna tillförlitlighet jämför Consumer Reports hur många problem en modell har i förhållande till det genomsnittliga antalet problem för den modellårgången. Analyserna baseras på en stor mängd data från över 150 000 fordon, och varje märke måste ha minst fem års data för att inkluderas i rankningen. Resultaten ger en tydlig bild av vad köpare av begagnade bilar kan förvänta sig när det gäller tillförlitlighet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt