Gruvjättens satsningar - vad betyder de för svensk ekonomi?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Gruvjättens satsningar - vad betyder de för svensk ekonomi?

Gruvjättens

Gruvjätten LKAB:s storskaliga industrisatsningar kan komma att påverka hela Sveriges ekonomi. Den potentiella påverkan är så stor att Affärsvärlden valt att göra en sällsynt bolagsanalys av det statliga företaget. Men trots de enorma investeringarna som kan komma att göras är det osäkert om satsningarna kommer att löna sig, enligt Affärsvärldens analys.

  • LKAB står inför fyra stora beslut som kan ha betydelse för hela Sverige: ny huvudnivå, fossilfritt järnframställning, utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller samt Malmbanan.
  • Även om alla investeringar genomförs, är det osäkert om de kommer att vara lönsamma, enligt Affärsvärldens analys.

De fyra stora besluten

LKAB står inför fyra viktiga beslut. För det första behöver företaget bryta på större djup för att järnmalmen ska räcka. För det andra behöver järnet framställas fossilfritt med vätgas istället för kol. För det tredje öppnar Per Geijer-fyndet upp för att bryta stora mängder fosfor och sällsynta jordartsmetaller. För det fjärde behöver transportsträckan Malmbanan, som är en av Sveriges viktigaste, åtgärdas på grund av kapacitetsproblem.

Detta skriver Affärsvärlden, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Är investeringarna lönsamma?

Affärsvärlden uppskattar att LKAB skulle kunna vara värt runt 115 miljarder kronor för en privat ägare om man endast betraktar nuvarande kärnverksamhet. Detta är baserat på att järnsvampsprojektet snart avbryts och att inga ytterligare pengar investeras där.

"Även schysst räknat har vi alltså svårt att se någon stor uppsida företagsekonomiskt i satsningen på järnsvamp. Om projektet däremot inte faller väl ut kommer skattebetalarna att ha gjort den förmodligen absolut sämsta investeringen i svensk historia", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt