Googles ägare storsålde i bolaget bakom IT-haveriet – före katastrofen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Googles ägare storsålde i bolaget bakom IT-haveriet – före katastrofen

Googles

Google-ägaren Alphabet minskade sitt innehav i cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike innan den omtalade globala driftstörningen som utlöstes av en programuppdatering. Förändringen skedde redan i juni, långt innan driftstoppet i juli orsakade omfattande problem för flera sektorer.

  • Alphabet halverade sitt innehav i Crowdstrike i juni 2023.
  • En global driftstörning i juli påverkade flera sektorer negativt.
  • Crowdstrike stämdes av aktieägare efter driftstoppet.

Alphabet halverade sitt aktieinnehav i cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike innan det globala driftstoppet inträffade i juli, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Enligt regulatoriska dokument har Alphabet minskat sitt innehav från 855,789 aktier till 427,895 aktier per den 30 juni 2023.

Global driftstörning och dess konsekvenser

Den 19 juli orsakade en programuppdatering av Crowdstrike en global driftstörning som påverkade flera sektorer, däribland sjukvård, bank och flyg. Driftstoppet resulterade i att Crowdstrikes aktier förlorade nästan 35 procent av sitt värde när investerare började ifrågasätta säkerhetsstrategier och regulatorer diskuterade riskerna med att ha komplex och kritisk programvara i händerna på stora företag.

Rättsliga åtgärder mot Crowdstrike

Följderna av driftstoppet har lett till rättsliga åtgärder. Aktieägare har stämt företaget för vilseledande och falska försäkringar om sin programvara som orsakade den globala störningen. Dessutom berättade Delta Air Lines VD för CNBC att driftstoppet kostade flygbolaget 500 miljoner dollar. Delta har anlitat en advokatbyrå för att söka ersättning från både Microsoft och Crowdstrike.

Vi på Börskollen följer utvecklingen noga och kommer att rapportera vidare om hur dessa händelser påverkar både Alphabet och Crowdstrike samt deras respektive marknadspositioner.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Alphabet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt