Glöm inte teckna bilförsäkring – kan kosta dig över 60.000 kr per år
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Glöm inte teckna bilförsäkring – kan kosta dig över 60.000 kr per år

Glöm

Att ha en trafikförsäkring för din bil är inte bara en rekommendation, det är ett lagkrav i Sverige. Utan rätt försäkring kan kostnaderna snabbt skena iväg. Här går vi igenom vad som händer om du missar att teckna en försäkring och vilka alternativ som finns för att skydda ditt fordon.

  • Trafikförsäkring är ett lagkrav och täcker skador på tredje part.
  • Utan försäkring måste du betala en avgift till Trafikförsäkringsföreningen.
  • Halv- och helförsäkringar erbjuder ett bredare skydd för ditt fordon.

Enligt svensk lag måste varje bil som är i trafik ha en trafikförsäkring. Denna försäkring täcker skador som kan drabba tredje part, både personer och egendom, vid en olycka. Däremot täcker den inte skador på din egen bil om du är ansvarig för olyckan. För att få ett mer omfattande skydd behövs en halv- eller helförsäkring.

Stora konsekvenser – kan kosta dig tiotusentals kronor

Om du missar att teckna en trafikförsäkring kan det stå dig dyrt. Du som ägare till en bil utan trafikförsäkring måste betala en trafikförsäkringsavgift till Trafikförsäkringsföreningen, TFF, för varje dag som fordonet är oförsäkrat. Avgiften är en sanktion som ska vara så hög att ingen kan tjäna på att ha sitt fordon oförsäkrat.

För en vanlig personbil är kostnaden 180 kronor per dag, vilket motsvarar 65 700 kronor per år.

För motorcyklar är kostnaden ännu högre, 200 kronor per dag eller 73 000 kronor per år. Det är alltså viktigt att inte glömma att teckna en fordonsförsäkring.

Halvförsäkring: Ett bredare skydd

Halvförsäkringen erbjuder ett mer omfattande skydd än enbart trafikförsäkringen. Utöver det som trafikförsäkringen täcker, inkluderar halvförsäkringen skydd mot brand, stöld, skador på glasrutor och vissa typer av räddning. Det är ett bra alternativ för dem som vill ha ett bredare skydd utan att gå hela vägen till en helförsäkring.

Helförsäkring: Maximalt skydd

För dem som söker det mest omfattande skyddet är helförsäkringen det bästa valet. Utöver det som trafik- och halvförsäkringen täcker, inkluderar helförsäkringen skydd för skador på din egen bil, även om du själv orsakat skadan. Den inkluderar även en vagnskadeförsäkring som täcker kostnader för reparation eller ersättning om bilen blir totalförstörd. Helförsäkringen är särskilt lämplig för nya eller dyrare bilar.

Missa inte: Jämför och hitta billiga bilförsäkringar 2024

Det finns flera välkända svenska försäkringsbolag som erbjuder bilförsäkringar, bland annat If Skadeförsäkring, Folksam, Trygg-Hansa, Länsförsäkringar, Morderna Försäkringar, ICA Försäkring och Gjensidige. Hos Börskollen har vi märkt att valmöjligheterna är många och det är viktigt att välja rätt försäkring som passar just dina behov och din bil.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Gjensidige Forsikring

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Gjensidige Forsikring

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt