Global ekonomisk oro får svenska företagare att överväga exit
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Global ekonomisk oro får svenska företagare att överväga exit

Global

En omvärldsanalys inför hösten 2024 kan inte beskrivas på annat sätt än som osäker. Det finns en ovanligt lång rad kommande och pågående omvälvande händelser som kommer att ha stark påverkan på ekonomin framöver. Det amerikanska valet är en, konflikterna i Gaza och Ukraina en annan.

  • Stor osäkerhet råder inför hösten med amerikanskt presidentval och flera pågående konflikter.
  • Experter ser också tecken på en avtagande konjunktur och antal räntesänkningar diskuteras aktivt.
  • Den globala ekonomiska oron påverkar även det svenska näringslivet.

I månadsskiftet juli/augusti har vi dessutom sett studentuppror i Bangladesh som dels fått premiärministern på fall, dels följdverkningar som påverkat den lokala industrin. Bangladesh är en central aktör för många små och stora svenska företag, eftersom många (till exempel klädjätten H&M) anlitar underleverantörer för produktion i landet.

Samtidigt kommer rapporter om sviktande jobbsiffror från USA, och kritik mot att den amerikanska centralbanken väntat för länge med att sänka styrräntan. Hushållens köpkraft verkar inte återhämta sig i den takt man förväntat sig, och flera experter menar sig se tecken på att konjunkturen inte kommer att vara lika stark framöver som man tidigare spått.

Fler försäljningar av svenska företag att vänta

Den globala ekonomiska oron påverkar även det svenska näringslivet. Företagare som tidigare funderat på börsnotering kan börja ompröva sina tankar och istället kontakta en företagsmäklare för en eventuell försäljning.

Särskilt de företagare som överlevt pandemin med nöd och näppe kan välja att säkra sitt kapital genom att sälja företaget framför att gå igenom ännu ett stålbad i form av en tuff lågkonjunktur. En försäljning ses som ett sätt att hämta hem vinsten från många års slit, eftersom det stora värdet av ett företag är låst i själva bolaget fram tills dess att det säljs.

Riksbankens flaggade räntesänkningar kan ge en gynnsam marknad för företagare som vill sälja sina verksamheter. Värdet av svenska företag ökar i takt med de sänkta räntorna, liksom köpkraften hos dem som är ute efter att investera eller överta en befintlig verksamhet. Ett antal svenska ekonomiska experter har till och med höjt sina röster för en dubbelsänkning av räntan, som de menar är helt nödvändig för att ge svensk ekonomi den skjuts den behöver.

Svagare krona med Trump – starkare med Harris?

Det amerikanska valets utgång ligger dock som en dimma över alla de ekonomiska analyser som just nu presenteras. Beroende på om vi får se Donald Trump eller Kamala Harris inta det ovala presidentkontoret i Vita Huset under hösten kan vi räkna med vitt skilda effekter på den globala ekonomin – och till och med på den svenska kronan.

Man menar också att de svenska företag som exporterar till USA kommer få det tuffare under Donald Trump, som väntas arbeta för att stärka den inhemska produktionen i USA genom bland annat ökade tullavgifter. Under president Harris väntas inga liknande åtgärder, utan snarare ett större fokus på sociala reformer för den amerikanska befolkningen.

Båda utgångarna kan dock ge goda chanser till försäljning av svenska företag. En svagare svensk krona behöver inte vara negativt i en situation där budgivning uppstår mellan utländska köpare som ser en fyndchans i välfungerande svenska företag. Detta kan ge höga slutpriser även om man naturligtvis ser högre värderingar av svenska företag i en situation med stark krona och låga räntor.

Tidigare säljrekord för kända svenska företag

Det finns gott om framgångshistorier i näringslivet om människor som byggt upp ett smärre imperium och sedan kunnat luta sig tillbaka efter en lyckad försäljning. Bianca Ingrossos försäljning av kosmetikmärket CAIA (som under 2024 väntas byta ägare ännu en gång) är ett exceptionellt svenskt exempel, liksom ett flertal andra bolag inom tech-industrin.

Att göra en framgångsrik exit är många företagares dröm i början av sina karriärer som entreprenörer. Idag är det allt mer sällsynt att ett företag stannar hos samma ägarfamilj i flera generationer, snarare kan man se vissa tecken på att ägarbyten i svenska företag sker allt oftare. Man kan också se att många företagare, likt Bianca Ingrosso, väljer att sälja sin del i företaget men stannar kvar som aktiv partner efter en försäljning.

Svenskt näringsliv i förändring

Sannolikt kommer vi se förändringar i ägarstrukturerna hos många svenska företag framöver, både när det gäller stora företag med internationell verksamhet och små företag med primärt lokal förankring.

Ekonomisk osäkerhet kan till exempel föra med sig att småföretagare väljer att sälja vidare sina bolag för att istället luta sig mot en trygg anställning. Samtidigt ser man att många erfarna investerare väljer just perioder av ekonomisk oro eller börsnedgångar för att göra nyförvärv.

En volatil omvärldsbild bidrar till att skapa ett föränderligt svenskt näringsliv. Idag florerar på samma gång helt olika förutsägelser om hur framtiden för den svenska ekonomin kommer se ut. Även etablerade ekonomiska experter kan sitta på vitt skilda teorier om kommande utveckling. Det enda man kan säga med säkerhet är att finansåret 2024/2025 inte kommer att vara statiskt.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare idag

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt