G2O vill se mer skatt för superrika
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

G2O vill se mer skatt för superrika

G2O

Brasiliens president Lula da Silva ville gå längre. Men G20-länderna kunde bara enas om vaga ordalag om att samarbeta för att försöka se till att superrika beskattas mer effektivt.

I ett uttalande från mötet för G20-ländernas finansministrar i Rio de Janeiro sägs att länderna ska sträva efter att även de allra rikaste individerna ska beskattas på ett sätt som är i linje med vanliga inkomsttagare.

"Förmögenhets - och inkomstskillnader undergräver ekonomisk tillväxt och social sammanhållning och förvärrar social utsatthet", står det i uttalandet från mötet, som är ett samarbetsorgan för världens 20 största ekonomier.

Men hur beskattningen kan se ut sägs inget om, och det finns inte några öppningar för förslag om en lägsta tillåten skattesats eller globala skatter.

Brasilien finansminister Fernando Haddas menar ändå att en insikt sprider sig.

– Från en moralisk utgångspunkt är det viktigt att vi de tjugo rikaste nationerna medger att det är ett problem att vi har progressiv skatt för fattiga men inte för rika, sade Haddad.

Brasilien har velat ha en minimiskatt för de rikaste, medan Frankrike, Spanien, Sydafrika, flera afrikanska länder och Colombia har stöttat tankar på en global skatt för miljardärer. Det är bland andra USA och Tyskland dock helt emot.

Källa: Lars Larsson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt