"Fulböna" vinnare när kaffepriser rusar
Världsmarknadspriserna för kaffe går mot nya höjder, skrämda av lång torka i Vietnam och väderproblem i Brasilien.
Både priset på robustabönor och den tidigare mer eftertraktade arabicasorten har gått upp, till en del beroende på att efterfrågan på den tidigare mycket billigare bönan har börjat närma sig arabica och minskat lagren. Oron i Mellanöstern som fått många rederier att välja vägen runt Sydafrika istället för Röda havet mot Suezkanalen har också ökat fraktpriserna för robusta från Asien till Europa. Vietnam är största producenten i världen av bönsorten.
Bitter?
Det har pressat tillgången på robusta, en böna som lämpar sig mer för snabbkaffe men som de senaste åren också har kommit att blandas mer med arabicabönor för att hålla nere priserna. Robusta anses ge en fylligare smak men dess rykte har tidigare fläckats av att det ger en lite bittrare smak.
Robustabönan fick dock ett uppsving under pandemin när efterfrågan på snabbkaffe ökade och nu bidrar även ökad efterfrågan generellt i länder som Kina till det. Också satsningen på kaffedrycker som säljs på burk och flaska gör sitt till. Största handlaren inom kaffebönor, Volcafe, spår att odlingssäsongen som börjar i oktober inte kommer att kunna öka utbudet, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Det blir fjärde året på raken med bönbrist.
Vilda västern
– Det är inte säkert att priserna har nått toppen, säger Steve Butler, en av grundarna av ChAI, ett bolag som spår råvarupriser med hjälp av artificiell intelligens, till Financial Times.
Men, säger han, marknaden för kaffe ter sig än så länge inte lika mycket vilda västern som den för kakao, där inslagen av spekulation i priser varit omfattande och svängningarna stora.
Källa: Lars Larsson/TT