Förvaltarens oro: USA-börsen kan rasa ytterligare 40 procent
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Förvaltarens oro: USA-börsen kan rasa ytterligare 40 procent

Förvaltarens oro: USA-börsen kan rasa ytterligare 40 procent

En betydande börsbubbla i USA kan leda till ytterligare fall, varnar förvaltaren Gustav Rhenman. Han pekar på tidigare stimulanser och en överdriven tro på teknologisektorn som bidragande faktorer. Europa och Kina påverkas också, men på olika sätt.

  • Gustav Rhenman varnar för en potentiell börsnedgång i USA på 40 procent.
  • Stimulanser under pandemin bidrog till uppbyggnaden av en börsbubbla.
  • Kina påverkas mindre av USA:s ekonomiska problem jämfört med Europa.

Enligt en nyhet från Placera ser Gustav Rhenman, förvaltare av AGCM China Stars Fund, en svår situation för USA:s aktiemarknad. Han menar att stimulanser från Trump och Biden under pandemin bidragit till en börsbubbla.

USA har av många institutionella investerare med globala mandat setts som 'the cleanest dirty shirt' jämfört med alternativ som Europa. Gustav Rhenman, förvaltare av AGCM China Stars Fund.

En bubbla på väg att spricka

Rhenman beskriver hur USA har varit en favorit bland globala investerare, men nu börjar sprickor synas. Den stora hypen kring teknologiföretag som Mag-7 och AI har skapat en sårbar marknad.

Enligt hans analys var det kinesiska DeepSeek som först började punktera bubblan.

Recession och osäkra framtidsutsikter

Rhenman ser en ökad risk för recession i USA. Han framhåller att besparingar och börsnedgångar leder till negativa effekter. Samtidigt tror han inte på några snabba förändringar i Trumps tullpolitik, vilket kan förlänga den svaga börsutvecklingen.

Anta att S&P500 kommer ned till mer normala p/e-tal på 16 - 17 och att vinstestimaten för 2025 kommer ned 25%, då har vi sammantaget en möjlig nedgång på ytterligare 40%. Jag säger inte att det blir så illa, det är mer ett worst case scenario, men det kan mycket väl falla en bra bit till. Gustav Rhenman.

Kina och Europa: Olika utmaningar, olika möjligheter

Enligt Rhenman har Europa också en del nedsida kvar. Trots att värderingarna är lägre kommer ekonomiska problem i USA att påverka. I motsats till detta ser han Kina som ett mindre sårbart case. Kinas börser är billigare, och landets ekonomi är mindre beroende av USA:s export.

Rhenman, som redan minskat riskerna i sin Kinafond, framhåller Kinas styrkor i dagens osäkra ekonomiska klimat.

”Trump gillar ju att tala om att ha bra 'cards'. Xi Jingping har mycket bättre kort än Trump. Kinas export till USA står bara för 2,8% av Kinas ekonomi. Kinas börser är redan mycket billigare och har mindre fallhöjd. Framför allt har Kina tiden på sin sida”, säger Gustav Rhenman.

Nyhetsbrev