Förvaltare säljer allt i Nibe
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Förvaltare säljer allt i Nibe

Förvaltare

Anna Jakobson, förvaltare av Alfred Bergs Sverigefond, har valt att avyttra fondens innehav i värmeteknikbolaget Nibe. I en intervju med Affärsvärlden förklarar hon beslutet med ogynnsamma marknadsförhållanden och bolagets nuvarande värdering. Samtidigt uttrycker hon en oro för att Nibe kan möta framtida marginalpress liknande den som drabbat Electrolux.

  • Nibe har avyttrats från Alfred Bergs Sverigefond på grund av ogynnsamma förhållanden.
  • Jakobson söker tydligare marknadssignaler innan återköp övervägs.
  • Oro finns för att Nibe kan möta samma marginalpress som Electrolux.

Bakomliggande orsaker till avyttringen

I en intervju med Affärsvärlden uppger Anna Jakobson att beslutet att sälja Nibe-aktierna togs i början av året. Hon hänvisar till en "cocktail" av faktorer som varit ogynnsamma för bolaget, däribland stigande räntor och indragna subventioner i Europa.

Marknadsförutsättningar och framtidstro

För att återigen överväga ett innehav i Nibe vill Jakobson se tydligare tecken på en positiv marknadsutveckling. Hon betonar även vikten av att Nibe inte hamnar i en situation där deras marginaler pressas, vilket är en risk hon ser i jämförelse med Electrolux. "Jag skulle också vilja försäkra mig om att Nibe inte blir ett nytt Electrolux," säger hon och uttrycker oro för framtida lönsamhetspress.

Fondens nuvarande portfölj

Alfred Bergs Sverigefond, som Jakobson förvaltar, består av 35 bolag. De största innehaven inkluderar bland annat Atlas Copco, Investor, Volvo, SEB, ABB, Essity och Alfa Laval. Dessa bolag anses ha mer gynnsamma förutsättningar i den nuvarande ekonomiska miljön.

På Börskollen ser vi att Nibe har ett omfattande ägande bland svenska privatinvesterare, med över 120 000 ägare hos Avanza och drygt 20 000 hos Nordnet. Trots att Jakobson ser utmaningar för Nibe, fortsätter bolaget att locka intresse på aktiemarknaden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien NIBE Industrier

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt