Försvarsaktier som lockar: Mildef och Saab under lupp
Världens största vapenproducenter ökar sina intäkter kraftigt och detta reflekteras även i uppsvinget för försvarsaktier. Två bolag som är i fokus är svenska Mildef och Saab, som båda har sett betydande kursrörelser under det senaste året. Medan Mildef har genomfört strategiska förvärv för att stärka sin position, kämpar Saab med marginalutmaningar trots ökad efterfrågan.
- Mildefs aktiekurs har stigit med 85% i år efter ett strategiskt förvärv.
- Saab brottas med rörelsemarginaler trots hög orderingång.
- Försvarsindustrin förväntas växa med ökat fokus på säkerhet i Europa.
Dagens Industri beskriver hur intäkterna för världens största vapenproducenter ökade med 4,2% under förra året. Denna trend återspeglas i aktiekurserna för företag som Mildef och Saab. Mildef, ett svensk försvarsteknologiföretag, har stigit med 85% i år tack vare strategiska förvärv som nästan har fördubblat deras omsättning.
Mildefs strategiska framsteg
Mildef har nyligen genomfört ett betydande förvärv i Europa, vilket har gett dem tillgång till nya marknader och kunder. Företaget, som är baserat i Helsingborg, har lyckats öka sin omsättning och sina bruttomarginaler genom detta förvärv.
Med en orderingång som överstiger 1,6 miljarder kronor ser framtiden ljus ut för företaget, särskilt när det gäller långsiktiga försvarsinvesteringar i Europa.
Läs även: Nato: "Vi behöver öka upprustningen" – försvarsaktier stiger
Saabs utmaningar trots hög efterfrågan
Trots en stark efterfrågan brottas Saab med att förbättra sina rörelsemarginaler. Företaget har haft svårt att effektivt omvandla sin ökade omsättning till vinst, vilket delvis beror på komplexa och långdragna leveransprocesser, som exempelvis de för ubåtar och flygplan. Trots dessa utmaningar har aktiekursen stigit, drivet av ett ökat P/E-tal snarare än stigande vinster.
Vi på Börskollen ser att försvarsindustrin står inför en period av tillväxt, driven av ett ökat säkerhetsfokus i Europa. Även om Mildef och Saab står inför olika utmaningar och möjligheter, visar deras utveckling att försvarssektorn fortsätter att vara en intressant investeringsmöjlighet, med potential för både kortsiktig och långsiktig avkastning.