Forskare: Därför ökar intresset för bitcoin
Värdet på bitcoin har skenat mot nya höjder den senaste veckan. Den senaste rusningen kan förklaras av att det har satts en ny legitimitetsstämpel på kryptovalutan, enligt bitcoinforskaren Robin Teigland.
Det var i början på januari som finansinspektionen i USA gav klartecken till bland annat kapitalförvaltarna Blackrock och Fidelity att lansera nya börshandlade fonder (ETF) som följer bitcoin. Därefter har bitcoinkursen rusat till nya rekordnivåer och handlas nu för drygt 69 000 dollar.
Uppgångar i bitcoinkursen brukar ske när det sätts en legitimitetsstämpel på kryptovalutan, enligt Robin Teigland, som är ekonomiprofessor vid Chalmers och som har forskat om bitcoin.
– Att så stora och legitima aktörer vill underlätta för vem som helst att vara delaktig i bitcoinkurserna utan att behöva köpa bitcoin ökar intresset. Det blir en slags ok-stämpel och ökar tillgängligheten, säger hon.
Extremt energikrävande
Samtidigt kritiseras bitcoin bland annat för sin höga volatilitet, stora miljöpåverkan när brytningen av kryptovalutan är extremt energikrävande och för den höga risken för pengatvätt.
– Jag har både i tidigare och nuvarande roll uttryck stor oro kring bitcoin. Det är i praktiken ett instrument för ren spekulation. Vi har varit tydliga att vi inte vill få in det här i svensk finansiell sektor, sade riksbankschefen Erik Thedéen i en TT-intervju i tisdags.
Enligt Robin Teigland finns en grund i kritiken men hon vill samtidigt understryka att det alltid finns en risk när det kommer till investeringar och att det görs stora framsteg i den tekniska utvecklingen som kan minska bitcoins miljöpåverkan.
Upptäcka pengatvätt
Det är svårt för rättssystemet att hänga med eftersom kriminella hela tiden upptäcker nya sätt att tvätta pengar på med bitcoin, enligt Teigland. Men kryptovalutan har en chans att vara transparent i och med att transaktionerna kan följas via blockkedjor.
– Det gör att det skulle kunna gå att upptäcka pengatvätt ännu lättare men det krävs att fler aktörer jobbar tillsammans på en global nivå för att ta tag i detta, säger hon.
Källa: Beata Wallsten/TT