Förmögenhetsklubben: Aktierna som de rikaste kunderna köper – och säljer
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Fonder

Förmögenhetsklubben: Aktierna som de rikaste kunderna köper – och säljer

Förmögenhetsklubben:

Augusti var en händelserik månad på börsen med stora svängningar och viktiga räntebesked. Private Banking-kunderna hos Avanza har gjort flera strategiska drag under månaden, både när det gäller aktier och fonder. Börskollen har tittat närmare på vilka affärer nätbankens rikaste kunder gjort.

  • Index återhämtade sig efter ett dramatiskt fall i början av månaden.
  • Investor B var den mest nettoköpta aktien i augusti.
  • Ericsson B toppade listan över mest sålda aktier.

Augusti inleddes med ett dramatiskt börsfall om cirka 8 procent, men index återhämtade sig och handlades strax under tidigare toppar när månaden stängde. Stora rörelser på börsen sammanföll med räntebesked från både Riksbanken och FED, som sänkte räntorna med 25 punkter vardera.

Aktier: Mest köpta och sålda

Private Banking-kunderna hos Avanza (tillgängligt för de med minst tre miljoner i samlat kapital) fokuserade på stabila investeringar under månaden. Investor B var den mest nettoköpta aktien, en position den har haft flera gånger tidigare. Kursen för Investor B steg från 266 kronor i början av månaden till över 300 SEK. Under månaden annonserades också att Jenny Ashman Haquinius blir ny finansdirektör från fjärde kvartalet.

Bland de mest sålda aktierna fanns Ericsson B, som såldes av många investerare efter en stark kursuppgång sedan april. Barclays förutspådde ett kraftigt ras för aktien på grund av en inbromsning på den indiska 5G-marknaden, vilket ledde till säljtryck.

Mest köpta aktierna Mest sålda aktierna
Investor B Ericsson B
Fortnox Millicom Int. Cellular SDB
Nibe Calliditas Therapeutics
Volvo B Essity B
Investor A Kindred Group
Handelsbanken A Neobo Fastigheter
Evolution Resurs Holding
Atlas Copco B SAS
SEB A Hoist Finance
Cibus Nordic Real Estate Billerud

Fondinvesteringar: Förändringar och trender

Globalfonder tog över förstaplatsen bland de mest köpta fonderna, medan Sverigefonder föll till andraplatsen. Tillväxtmarknadsfonder klättrade upp på listan, vilket visar att investerarna söker diversifiering. På säljsidan var det främst fonder med exponering mot enskilda länder som avyttrades.

Dollarn har försvagats markant mot flera valutor, inklusive euron och svenska kronan. Under augusti sjönk dollarn från att kosta 10,80 SEK till cirka 10,20 SEK, en nedgång på över 5,5%. Denna utveckling påverkar valutamarknaden och investerarnas beslut framöver.

Vi på Börskollen noterar att Private Banking-kunderna har agerat strategiskt under en volatil månad. Med hösten framför oss och flera osäkerhetsfaktorer på horisonten, såsom räntesänkningar, amerikanskt val och geopolitisk oro, är det klokt att behålla en långsiktig strategi och undvika panikhandlingar.

Mest köpta fonder Mest sålda fonder
Avanza Zero Lannebo Räntefond Kort
Avanza Global HSBC GIF Turkey Equity
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Enter Cross Credit
Länsförsäkringar Global Index MS INVF US Growth
Spiltan Globalfond Investmentbolag BGF Next Generation Technology
Avanza Emerging Markets BNP Paribas Turkey Equity Classic
Avanza 75 Robeco Smart Energy
Avanza Ränta Kort Allianz Global Artfcl Intlgc AT
AMF Aktiefond Småbolag Simplicity Likvid

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Investor

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

Ansvariga för tjänsten:

Daniel Åstrand (VD)

Kristoffer Matsson (IT)

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.