Ford däckas av elbilar – bromsar beställningar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Ford däckas av elbilar – bromsar beställningar

Ford

Den amerikanska fordonstillverkaren Ford uppges ha börjat drastiskt minska sina beställningar hos batterileverantörer i Kina och Sydkorea. Elbilsförlusterna bedöms kunna utradera Fords vinst på andra fordon i år.

Elbilsmarknaden är i stark inbromsning för många västerländska fordonstillverkare, i spåren av aggressiva priskrig och lägre efterfrågan.

Fords förlust per tillverkat elfordon under årets första kvartal var dubbelt så hög som i fjol och bolaget räknar med att gå med 5,5 miljarder dollar (nära 60 miljarder kronor) i förlust bara på elbilsverksamheten i år, uppger källor med insyn för Bloomberg.

Ett sätt för Ford att möta problemen är att minska tillverkningskostnaderna för batteridrivna modeller med 12 miljarder dollar.

Andra delar i planen är att sänka fordonspriserna för att möta konkurrensen, skjuta upp lanseringen av nya modeller samt att minska eller senarelägga investeringar i nya batterifabriker.

Analytiker hos Bloomberg bedömer att Fords elbilsförluster i år närapå kommer att utradera den vinst företaget väntas göra på helt eller delvis bensin-, diesel- och gasdrivna fordon.

En talesperson för Ford vill inte kommentera uppgifterna om minskade batteribeställningar och även talespersoner för leverantörerna är tystlåtna om saken.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt