Flera misstänkta mutbrott kring Alectas storinvestering kvarstår
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Flera misstänkta mutbrott kring Alectas storinvestering kvarstår

Flera

Åklagaren Johan Lindmark fortsätter att utreda flera misstänkta mutbrott kopplat till pensionsjätten Alectas investering i Heimstaden Bostad. Trots att vissa misstankar skrivits av, kvarstår ett antal misstankar om grov trolöshet mot huvudman.

  • Flera misstänkta mutbrott kopplat till Alectas investering utreds fortfarande.
  • Värdet på Alectas investering har sjunkit betydligt på grund av finansiella problem.
  • Åklagaren har skrivit av två misstankar men kvarstår med över tio brottsmisstankar.

Enligt Dagens Industri utreder åklagaren vid Riksenheten, Johan Lindmark, fortfarande flera misstänkta mutbrott i samband med Alectas investering i Heimstaden Bostad, som är ett dotterbolag till Heimstaden. Detta efter att Bloomberg rapporterat att Lindmark har skrivit av två misstankar i fallet.

Avskrivna misstankar och kvarstående utredningar

De avskrivna misstankarna gäller en specifik händelse i början av 2023, en resa som aldrig blev av, enligt Lindmark. Trots detta uppger han att det fortfarande finns "lite drygt tio brottsmisstankar" kvar att utreda. Utöver dessa misstankar om mutbrott, fortsätter Lindmark också att utreda misstankar om grov trolöshet mot huvudman i samband med investeringarna.

Finansiella problem och kritiserade villkor

Di har rapporterat omfattande om Heimstaden-investeringen, bland annat om hur Alecta-anställda som varit drivande i investeringen bjudits in på resor till exklusiva semesterboenden i Sydafrika och Frankrike. Sammantaget har Alecta investerat nästan 50 miljarder kronor i Heimstaden Bostad, vilket gör det till deras enskilt största innehav. På grund av finansiella problem hos Heimstaden Bostad hade värdet på investeringen sjunkit till mindre än 38 miljarder kronor vid årsskiftet.

Villkoren för investeringen har senare kritiserats av Alectas vd, Peder Hasslev. Vi på Börskollen kommer att fortsätta följa utvecklingen i denna komplexa och omdebatterade affär.

Om Heimstaden

Heimstaden är ett företag inom fastighetssektorn som köper, äger och förvaltar bostadsfastigheter i centralt belägna områden i växande regioner över hela Sverige. Företaget har även en närvaro på den nordiska marknaden. Deras mål är att vara en långsiktig aktör på finansmarknaden genom att kontinuerligt utveckla sin fastighetsportfölj. Heimstaden grundades 1998 och har sitt huvudkontor i Malmö. Aktien har 4695 ägare hos nätmäklaren Avanza samt 1174 ägare hos nätmäklaren Nordnet vid senaste mätningen av oss på Börskollen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Heimstaden

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Heimstaden

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt