Flera hot mot svenskt snus utomlands – branschen kritisk
![Flera hot mot svenskt snus utomlands – branschen kritisk](https://img.borskollen.se/cms/2025/02/vitt-snus-eu.jpg)
Det vita snuset är på framfart – både i Sverige och utomlands. Men det finns hot mot snuset och snusföretagens tillväxt, inte minst i form av förbud. I takt med att fler länder förbjuder nikotinpåsar har en oro uppstått i branschen – som anser att förbud är fel väg att gå.
- Användningen av vit snus ökar i popularitet – även internationellt.
- Snuset är en polariserad fråga där vissa länder har infört förbud.
- Branschen menar att förbud inte skulle vara rätt väg att gå.
Svenskarna snusar som aldrig förr. Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten snusade nära 16 procent av Sveriges befolkning i åldrarna 16–87 år dagligen under år 2024 – den högsta siffran som uppmätts sedan myndigheten påbörjade sina mätningar.
Det traditionella snuset är fortsatt populärt bland svenskarna, inte minst bland män. Men det är nikotinpåsarna, så kallat vitt snus, som pekas ut som den stora anledningen bakom ökningen i svenskarnas snusvanor.
År 2024 uppgav fem procent av männen och sex procent av kvinnorna att de använder vitt snus dagligen. Detta är en ökning med tre procentenheter jämfört med år 2022 bland såväl män som kvinnor. Här dominerar varumärken som Velo, Xqs och Loop, som Snuset.se rapporterat om.
Vitt snus gör succé utomlands – samtidigt blir förbuden blir fler
Det är inte bara i Sverige som nikotinpåsarna gör succé – detta nya typ av snus är även på stark framfart utomlands. Inte minst USA har fått upp ögonen för det vita snuset och allt fler snusföretag expanderar till och på andra sidan Atlanten.
Spekulationer från aktörer i branschen menar att nikotinpåsarna i framtiden kan utgöra uppemot 20 procent av nikotinmarknaden i landet.
Men det finns också flera hot mot det vita snuset och snusföretagens framfart utomlands – inte alla länder har samma syn på nikotinpåsar som i Sverige. I USA är det vita snuset en polariserad fråga, men i vissa länder är det inte ens en fråga längre.
Tydliga exempel på detta är Nederländerna, Belgien, Frankrike och delar av Tyskland, som helt förbjudit vitt snus.
Frankrike är senast i raden av länder att förbjuda vitt snus. Det var landets hälsominister som tillkännagav förbudet och motiverade det bland annat med att marknadsföringen riktas mot unga personer som riskerar att drabbas negativt.
Är detta början på en förbudsvåg i Europa? Bland aktörer i branschen finns åtminstone en rädsla för att så ska vara fallet. I en intervju med Tidningen Näringslivet uttrycker Anette Rosengren, nordisk koncernchef på Philip Morris, en oro för att det vita snuset ska gå samma öde till mötes som det traditionella snuset, som är förbjudet i EU men som Sverige beviljades ett undantag från i sina förhandlingar om EU-medlemskap.
Ett liknande förbud skulle innebära stor påverkan på de svenska snusföretagen, då marknaden för det vita snuset skulle minska kraftigt.
Branschen kritisk till förbud
Att förbud skulle vara rätt väg att gå, det är inte den gängse synen bland bolagen i branschen. Man pekar bland annat på att det finns en stor efterfrågan på nikotinpåsar och att ett förbud skulle skapa en parallell marknad istället för att ha en legal marknad med skatter på produkterna.
Man hänvisar dessutom till att nikotinpåsar kan vara ett sätt att minska rökning, som anses vara ett mer hälsofarligt alternativ än snus. Samtidigt som antalet personer som snusar vitt snus i Sverige ökat, har nämligen antalet personer som röker minskat.
Enligt Folkhälsomyndighetens undersökning rökte drygt fem procent av Sveriges befolkning år 2024, vilket är den lägsta siffran sedan mätningen inleddes.
Att förbjuda vitt snus i EU har tidigare varit på tapeten, så sent som i början av 2024. Då menade EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides att nikotinpåsar kan vara en inkörsport till hälsovådliga produkter.
Svenska politiker tog då till krafttag för att skydda nikotinpåsarna, och menar fortsatt att man kommer stå upp för det svenska, vita snuset.