Lägre maxränta – "Kommer göra skillnad"
Finansinspektionen ser väldigt positivt på regeringens skärpningar för att motverka överskuldsättningen. – Lånen kommer inte kunna växa sig hur stora som helst, säger Anna Hult senior jurist på Finansinspektionen.
Fyra nya lagförslag ska göra det mindre attraktivt att bevilja dåliga lån – men också att ta dem.
Regeringen föreslår bland annat att räntetaket sänks från 40 procentenheter till 20 utöver referensräntan. De föreslår även ett kostnadstak, som innebär att kostnaderna för lånet inte får överstiga det ursprungliga lånebeloppet.
Finansinspektionen tror att de här förslagen kommer göra skillnad.
– Framförallt när det gäller kostnadstaket, som är det viktigaste. Lånen kommer inte kunna växa sig hur stora som helst, säger Anna Hult på FI.
"Lite beklagligt"
De tror att detta kommer leda till en mer restriktiv utlåning. Det enda som de tyckte saknades var ett samlat skuldregister.
– I dag finns det fler upplysningsförlag som man kan hämta uppgifter om konsumenten ifrån. Men alla har inte ett register över samtliga krediter. Så det var lite beklagligt.
Även Sveriges konsumenter ser positivt på det som finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) presenterade.
– På det stora hela så tycker vi att det här är bra förslag och framför allt att regeringen tar överskuldsättningen på stort allvar, säger Johanna Hållén, generalsekreterare på Sveriges konsumenter.
Jobba mer förebyggande
Man saknar dock några viktiga delar. Bland annat skulle Sveriges konsumenter på sikt vilja se en ännu större sänkning av räntetaket. Och när det kommer till marknadsföring behövs ytterligare skärpningar:
– Vi skulle vilja se en särskild måttfullhet, att man skärper reglerna så att man inte kommer kunna använda oseriösa och påträngande begrepp.
– Det kommer ju fortfarande gå att ta lån utan säkerhet, tillägger Hållén.
Kommer de här åtgärderna hjälpa till att få ner skuldsättningen?
– Vi hoppas verkligen det. Det är viktigt att man kontinuerligt följer upp vad som händer med överskuldsättningen i landet. Samtidigt måste man satsa på de förebyggande arbetet; på konsumentvägledning, budget- och skuldrådgivning och vi vill gärna se ökad undervisning om ekonomi och konsumentfrågor i skolan, säger Johanna Hållén.
Källa: Karin Rader/TT, Malin Johanson/TT