Finansministern kritiserar bankernas vinstutdelningar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Finansministern kritiserar bankernas vinstutdelningar

Finansministern

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) uttrycker missnöje med svenska storbankers agerande. Trots en minskad inflation och förväntade räntesänkningar från Riksbanken, betonar Svantesson att hushållen inte kan andas ut. Hon riktar skarp kritik mot bankernas förväntade aktieutdelningar på 90 miljarder kronor, och anser att bankerna borde göra mer för hushållen.

  • Finansminister Elisabeth Svantesson (M) kritiserar de svenska storbankerna för deras stora vinstutdelningar och anser att bankerna borde göra mer för hushållen.
  • Svantesson betonar att trots minskad inflation och förväntade räntesänkningar, är det inte dags för hushållen att pusta ut ännu.

Svantesson menar att regeringen och arbetsmarknadens parter har tagit sitt ansvar för att hålla nere inflationen, men att bankerna inte har agerat ansvarsfullt. Hon pekar på de enorma vinster som bankerna nu delar ut som problematiska.

Det är klart att bankerna ska gå med vinst, annars får vi ett svagt finansiellt system. Men de här enorma vinsterna, som man nu delar ut, sticker i ögonen, säger hon.

Storbankernas vinstutdelningar jämförbara med Sveriges försvarsbudget

Nyhetsbyrån Bloomberg förutspår att de svenska storbankerna kommer att dela ut nästan 90 miljarder kronor i år. Detta är en ökning på 17 miljarder jämfört med förra året, och lika mycket som hela Sveriges försvarsbudget.

Svantesson uttrycker besvikelse över bankernas agerande, särskilt i ljuset av tidigare samtal hon haft med flera svenska storbankschefer.

Man borde helt uppenbart ha gjort mer för kunderna. Det är inte rocket science. Det är orimligt att bankerna är så tondöva när så många kämpar, säger hon.

Detta skriver gp.se om.

Ökad konkurrens istället för bankskatt

Svantesson avfärdar Socialdemokraternas förslag om en bankskatt och tror istället på att öka konkurrensen. Regeringen har presenterat förslag för att göra det enklare och billigare att byta bank och Konkurrensverket har fått extra medel för att granska konkurrensen.

"Men jag utesluter inte att mer behöver göras politiskt", säger hon.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt