Fi varnar för risker vid flytt av tjänstepension

Många svenskar lockas av erbjudanden om lägre bolåneräntor och flyttar därför sina tjänstepensioner. Finansinspektionen varnar nu för att dessa flyttar ofta inte är till konsumentens fördel och kan medföra ökade risker och kostnader. Myndigheten planerar att öka tillsynen under 2025.
- Över 100 miljarder kronor i tjänstepensioner flyttades under 2024.
- Flyttar motiveras ofta av erbjudanden om lägre bolåneräntor.
- Högre risk och kostnader kan uppstå vid byte av förvaltningsform.
Enligt en nyhet från Dagens industri har en betydande ökning av flytt av tjänstepensioner skett under 2024. Flytten sker ofta till följd av erbjudanden om lägre bolåneräntor, vilket kan innebära att spararen går från traditionell försäkring till fondförsäkring.
Detta kan öka både avkastningen och riskerna, men också innebära högre förvaltningsavgifter.
Erbjudanden kan gömma dolda kostnader
Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen, betonar komplexiteten i dessa beslut. En rabatt på bolånet kan snabbt ätas upp av högre kostnader för förvaltning av pensionen.
Vidare kan viktiga försäkringsskydd försvinna, vilket påverkar den ekonomiska tryggheten negativt.
Det är ofta snårigt för konsumenter på finansmarknaden och det finns mycket som tyder på att konsumenter inte får tillräcklig information inför flyttar av tjänstepensionen.Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen.
Ökat fokus på konsumentskydd
Finansinspektionen planerar att granska förvaltningsbyten av tjänstepensioner under 2025. Myndigheten vill stärka dialogen med branschen och öka tillsynen. Målet är att se till att tjänstepensioner hanteras med fokus på långsiktig avkastning och trygghet.
Andra finansiella risker
Konsumentskyddsrapporten för 2025 lyfter fram risker som bedrägerier, finansiellt utanförskap, osund kreditgivning och olämpliga spar- och försäkringsråd. Dessa områden kommer också att prioriteras av Finansinspektionen för att skydda konsumenterna bättre.