Fastighetsförvaltaren om Evergrandes kollaps – och potentiella spridningsrisker globalt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Fastighetsförvaltaren om Evergrandes kollaps – och potentiella spridningsrisker globalt

Fastighetsförvaltaren

Evergrande, Kinas största fastighetsutvecklare, står inför ekonomiska svårigheter och har nu beordrats att likvideras av en domstol i Hongkong. Denna utveckling har lett till oro bland fastighetsinvesterare och skapat frågor om vilka konsekvenser som detta kan ha för den globala ekonomin.

Peter Norhammar, förvaltare av Avanza Fastigheter by Norhammar, dyker djupare in i situationen och utforskar potentiella effekter på den europeiska marknaden.

  • Evergrande, en av Kinas största låntagare och arbetsgivare, har beordrats att likvideras, vilket medför oro för den ekonomiska påverkan i Kina och globalt.
  • Kinas ekonomi kan påverkas negativt, men spridningseffekterna i det kinesiska banksystemet anses vara kontrollerbara.
  • Det finns risker för spridning till globala marknader, men den europeiska fastighetsmarknaden anses vara mindre påverkad.

Evergrandes kollaps kan potentiellt skada Kinas ekonomi, som har haft bygg- och infrastrukturinvesteringar som en nyckelfaktor för tillväxt. Men enligt Kinas centralbank är spridningseffekterna hanterbara.

"Givet landets vilja att skapa tillväxt och ökat välstånd måste vi gissa på att centralbankerna och myndigheter erbjuder de verktyg som behövs för att undvika att landet försätts i en långsiktigt nedåtgående spiral," kommenterar Peter.

Detta skriver Avanzabloggen om.

Potentiella spridningseffekter till globala marknader

Evergrandes likvidation kan leda till stora kreditförluster för både inhemska och utländska långivare, vilket kan leda till minskat förtroende för Kina. Detta kan potentiellt påverka den globala ekonomin, men reaktionerna på de finansiella marknaderna har hittills varit blygsamma, vilket tyder på att marknaderna har förberett sig på problemen.

"Jag konstaterar att när bolagets problem blev uppenbara under 2021 så fick det konsekvenser även för västvärldens börser och kapitalmarknad. Nu 2024 har vi dock haft god tid på oss att analysera situationen."

Peter förklarar att Nordens fastighetsmarknad skiljer sig mycket från Kinas, där fastighetsmarknaden i Norden har drivits professionellt under de senaste 30 åren och har en bra balans mellan utbud och efterfrågan. I kontrast har Kina haft en överproduktion av bostäder, vilket har lett till osålda tomma lägenheter.

"I Norden kommer bostadsbristen tvärtom sannolikt öka vilket troligen leder till trendmässigt högre bostadspriser", avslutar Peter.

Läs även: Topp 20-listan över de mest köpa aktierna – storbank i topp efter stark rapport

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Avanza Bank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Avanza Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt