Fastighetsbjässar faller trots bättre tider
Det mesta har börjat vända, uppger fastighetsbolaget Wallenstams i en kvartalsrapport. Fagebe försöker också ge ett positivt intryck – även om de brottas med att antalet vakanser i Stockholmsområdet ökar. Båda aktierna faller efter rapporterna.
Wallenstams aktie har i eftermiddagshandeln backat 3,8 procent, medan Fabege ligger på minus 3,6 procent.
Fabege, som under tredje kvartalet tagit nya obligationslån för 3,1 miljarder, gläds åt att ränteläget har börjat sjunka tillbaka.
"Vår genomsnittränta har fallit något till 3,16 procent. Vi räknar med att det fortsätter ner under slutet av året", skriver vd Stefan Dahlbo i en delårsrapport.
"En besvikelse"
Hyresintäkterna sjunker dock till 847 miljoner kronor i tredje kvartalet, från 854 ett år tidigare. Nettouthyrningen hamnar på minus 11 miljoner och uthyrningsgraden i beståndet sjunker till 89 procent, från 91 procent ett år tidigare.
"En besvikelse", säger Dahlbo om att vakanserna ökar.
Orealiserade värdeförändringar på fastigheter i tredje kvartalet har också vänt uppåt och hamnar på plus 244 miljoner, mot minus 1,6 miljarder under tredje kvartalet i fjol.
Förvaltningsresultatet backar dock, till 353 miljoner från 410 miljoner ett år tidigare. Och resultatet före skatt stannar på 71 miljoner – vilket dock kan jämföras med minus 1,2 miljarder ett år tidigare.
"Börjat vända"
Hans Wallenstam, vd på Wallenstam, försöker också fokusera på de positiva tecknen.
"Efter en utmanande tid förra året för Wallenstam kan jag konstatera att det mesta börjat vända 2024 och den här rapporten visar att den utvecklingen fortsätter", säger han i ett pressmeddelande.
"Vårt förvaltningsresultat och driftnetto ökar återigen, snitträntan har sjunkit även detta kvartalet och på bokslutsdagen är snitträntan 2,95 procent, och soliditeten är fortsatt stark", tillägger han.
Wallenstams resultat före skatt i tredje kvartalet blir dock en förlust på 292 miljoner, mot vinsten på 214 miljoner ett år tidigare. Bland annat tynger nedskrivningar av värdet på fastigheter på 22 miljoner och nedskrivningar på finansiella instrument och optioner på ytterligare 455 miljoner.
Källa: Joakim Goksör/TT