Fastighetsanalytiker: "kommer se fler bolag ställa in utdelningen"
Fastighetsbolagen Atrium Ljungberg och Neobo meddelade nyligen att de kommer att sänka respektive slopa sina utdelningar. Detta beslut föranleder frågor om andra fastighetsbolags framtida utdelningspolicies. Enligt flera branschanalytiker kan fler bolag komma att följa exempel och omvärdera sina utdelningar för att minska finansiell risk och optimera kapitalanvändningen.
Analys av framtida utdelningspolicies
Fastighetsanalytikern Michael Johansson vid Arctic Securities förutspår att fler bolag kommer att sänka eller slopa sina utdelningar. Han säger;
Jag tror att nu när vi går in i 2024 så kommer vi se många fler bolag som ställer, alternativt sänker utdelningen än vad vi såg förra året."
Handelsbankens analytiker Johan Edberg instämmer i Johanssons bedömning, men tror också att det finns bolag som kommer att försvara sin utdelning. Han pekar på fastighetsbolaget Wallenstam som exempel på ett bolag som betonat vikten av utdelningar.
Edberg och Johansson tror båda att det vore sundare om bolagen kunde använda pengarna mer effektivt i den egna verksamheten, istället för att dela ut dem.
Detta rapporterar Privata Affärer om.
Behov av att minska skuldsättningen – osunt att dela ut "emissonskapital"
Fastighetsinvesteringsbolaget Catellas analyschef Arvid Lindqvist understryker att det finns ett tydligt behov av att minska skuldsättningen inom sektorn. Lindqvist föreslår att bolagen borde ta in nytt eget kapital och sälja fastigheter för att minska skuldsättningen.
En annan aspekt som lyfts fram i diskussionen är fastighetsbolagens relation med bankerna. Johansson betonar vikten av att hantera refinansieringsrisker och att visa för bankerna att företaget prioriterar kreditkvalitet.
Det framhålls även att fastighetsbolagen bör undvika att dela ut kapital och samtidigt ta in pengar via emissioner, eftersom detta kan ses som värdeförstörande.
Det finns dock en komplexitet i denna fråga. Huvudägare med hög skuldsättning, som påstås vara beroende av utdelningen, kan ha ett inflytande i utdelningsbeslutet. Men Johansson anser att dessa anledningar inte är tillräckligt bra för att behålla en utdelning. "
Styrelsen ska göra det som är bäst för bolaget, och jag tror att det bästa för många bolag är att inte dela ut", avslutar han.
Läs också: Fastighetsrally på börsen – här är storbankens sektorfavorit