Färre nya jobb i USA - bra för Sverige och Riksbanken
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Färre nya jobb i USA - bra för Sverige och Riksbanken

Färre

Robert Bergqvist, senior ekonom hos SEB, menar att USA:s arbetsmarknadssiffror och räntebeslut i oktober indikerar att landets centralbank, Federal Reserve (FED), har nått toppen av sina räntehöjningar.

Fredagens rapport om 150 000 nya jobb, trots förväntade 180 000, tillsammans med Feds beslut att lämna räntan oförändrad, bekräftar denna bild, enligt Bergqvist.

Robert Bergqvist understryker att en enskild månads arbetsmarknadssiffror ska tolkas med försiktighet, men han menar att det är tydligt att den amerikanska arbetsmarknaden fortfarande är stark. Han hänvisar till beskedet från Fed förra onsdagen som en indikation på att centralbanken har nått toppen av räntehöjningarna, och menar att fredagens jobbsiffror stärker denna bild.

Svensk påverkan och framtida osäkerheter

Feds oförändrade ränta och den något svagare arbetsmarknaden i USA har gett aktiemarknaderna en boost och skapat optimism. Bergqvist menar att detta är positiva nyheter för Riksbanken inför det kommande svenska räntebeskedet i november. Han tror att dessa omständigheter kan lätta på trycket för Riksbanken och minska stressnivåerna inför framtida beslut, speciellt med tanke på den sjunkande inflationen.

Trots detta varnar Bergqvist för framtida osäkerheter. Han poängterar att vi befinner oss i en exceptionell miljö med exceptionella händelser, och att situationen kan ändras drastiskt på bara några dagar. Han betonar att den avgörande faktorn för Riksbanken kommer att vara den inflationssiffra som presenteras om en och en halv vecka. Trots eventuella bakslag tror han dock inte att Fed kommer att höja räntan ytterligare.

Detta rapporterar gp.se om.

Ränteförändringar

Om USA:s inflation skulle börja stiga igen tror Bergqvist att Fed hellre skulle skjuta upp en sänkning än att öka räntan. Han argumenterar för att den nuvarande styrräntan på 5,5 procent redan utgör ett starkt bromstryck. Räntan på den tioåriga statsobligationen har också sjunkit elva punkter, till cirka 4,55 procent, från omkring 5 procent för bara några veckor sedan.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SEB

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt