Faran långt ifrån över för avveckling av ”carry trades”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Faran långt ifrån över för avveckling av ”carry trades”

Faran

Det är för tidigt att ropa faran över när det gäller avvecklingar av så kallade carry trades, varnar aktiestrateger. Den japanska yenen och låga räntor har varit drivkrafter för denna strategi, men osäkerheten är fortfarande stor enligt experter.

  • Carry trades involverar lån i låg-räntevalutor som yenen för investeringar i högavkastande tillgångar.
  • Experter varnar att avvecklingen av dessa strategier är långt ifrån över.
  • Investerare väntar på amerikanska inflationssiffror för att bedöma framtida räntebeslut.

Enligt en ny rapport från CNBC är det för tidigt att anta att avvecklingen av carry trades är över. Strategin, som innebär att investerare lånar i valutor med låga räntor som den japanska yenen och investerar i högavkastande tillgångar, har varit populär de senaste åren. Detta på grund av förväntningar att yenen skulle förbli undervärderad och de japanska räntorna låga.

Fortsatt osäkerhet enligt experter

Richard Kelly på TD Securities uttrycker skepsis över att avvecklingen skulle vara avslutad. "Jag skulle inte skriva under på många av dessa narrativ. Du har ingen riktig data för att prissätta de carry trades som vi känner till. Jag tror att det fortfarande finns mycket som kan avvecklas, särskilt om man tittar på hur undervärderad yenen är. Det kommer att förändra värderingarna under de kommande ett till två åren. Det kommer att få spridningseffekter," säger han.

Svårbedömd omfattning

Ekonomer påpekar att omfattningen av carry trades är svår att uppskatta exakt. Vissa analytiker menar att dessa kan uppgå till så mycket som 4 biljoner dollar. Situationen förvärras av svagare makroekonomiska siffror från USA, vilket ledde till en stor försäljning av tillgångar.

Investerare väntar nu på amerikanska inflationssiffror för att få en bättre bild av USA:s ekonomiska hälsa. Om siffrorna visar sig vara gynnsamma kan Federal Reserve överväga att sänka räntorna i september. Detta skulle kunna påverka marknaden ytterligare och skapa nya möjligheter och risker för carry trades-investerare.

Vi på Börskollen fortsätter att följa utvecklingen noggrant för att ge våra läsare den senaste informationen och analysen om marknadens dynamik.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt