Fängelse för Swedbanks tidigare vd
Hon friades i tingsrätten, men hovrätten gör en annan bedömning. Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen döms till fängelse i ett år och tre månader för grovt svindleri.
Hovrätten slår fast att Bonnesen lämnat vilseledande uppgifter i intervjuer med Svenska Dagbladet och TT om att det inte fanns några misstänkta kopplingar till penningtvätt i bankens verksamhet.
"Uppgifterna har varit ägnade att påverka bedömningen av den svenska banken i ekonomiskt hänseende och därigenom orsaka skada", skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.
Bonnesen sade bland annat hösten 2018 att hon var helt säker på att det inte förekom penningtvätt i Swedbanks verksamhet i Baltikum.
– Hovrättens slutsats är att två av de uttalanden har varit vilseledande, säger hovrättsråd Sven Johannisson på en pressträff.
"Varit välinformerad"
Rätten bedömer att Bonnesen har varit medveten om det som pågick inom banken och man anser att gärningarna inneburit en "avsevärd fara" både för småsparare och professionella investerare.
Hovrätten menar också att det som Bonnesen sagt i intervjuer följt den kommunikationsplan som banken stakat ut.
– Vd:n har varit välinformerad om de utredningar som banken låtit göra och att det fanns transaktioner som var misstänkta ur ett penningtvättsperspektiv, säger Sven Johannisson.
"Få konsekvenser"
Åklagare Ted Murelius säger till TT att han är nöjd med domen.
Vad tror du att det kommer få för konsekvenser att Bonnesen faktiskt blev fälld?
– Det kommer nog få ganska stora konsekvenser. Framför allt när det gäller noterade bolag och deras kommunikation till marknaden. När det gäller transparens, att den som tar del av informationen inte ska bli vilseledd av det som kommuniceras.
När det gäller strafflängden är han däremot mer kritisk.
– Vi yrkade på ett straff inte understigande två år och tyckte nog att det fanns skäl för det, men den synen delade uppenbarligen inte hovrätten.
Efter att SVT:s "Uppdrag granskning" 2019 avslöjat att Swedbank kan ha använts för penningtvätt i Baltikum fick Bonnesen sparken från storbanken.
2022 åtalades hon för att ha spridit vilseledande uppgifter om Swedbanks åtgärder mot penningtvätt i Estland. Åtalet har dock inte handlat om penningtvätt i sig, utan om Bonnesens kommunikation om vad hon som högsta chef för verksamheten kände till.
Swedbank: Inte om oss
Swedbank vill inte kommentera domen närmare:
"Vi har sett att Birgitte Bonnesen har blivit dömd av Svea hovrätt. Swedbank är inte en del av den här rättsprocessen, den handlar uteslutande om bankens förra vd, så vi avstår från att kommentera själva domen", skriver pressavdelningen i en kommentar.
Birgitte Bonnesen har hela tiden nekat till samtliga anklagelser.
Källa: Malin Johanson/TT, Marc Skogelin/TT