Expertens tre tidlösa tips inför jul: Så köper du lycka för pengar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Expertens tre tidlösa tips inför jul: Så köper du lycka för pengar

Expertens

Julen står för dörren och många av oss undrar hur vi ska hantera konsumtionen under denna högtid. Hur gör vi för att skapa ett minnesvärt firande utan att tömma plånboken i dessa inflationstider som råder? Här är några konkreta tips från Anders Stenkrona, privatekonom hos Nordea, för hur du kan spendera pengar på bästa sätt under kommande högtid.

Forskning visar att det finns sätt att spendera pengar som kan göra oss lyckligare. En nyckelfaktor för detta är fokus och uppmärksamhet. När du fokuserar på nuet ökar sannolikheten att du mår bra och skapar starkare minnen.

Tre konkreta tips

Anders Stenkrona, doktor i finansiell ekonomi och expert inom beteendeekonomi, förklarar att vi ofta tror att vi blir gladare av att köpa en sak jämfört med att spendera pengar på en upplevelse. Men forskning visar att upplevelser får oss att uppskatta nuet mer och skapar starkare minnen.

  1. Spendera pengar på upplevelser snarare än saker
  2. Spendera pengar på andra istället för på dig själv
  3. Spara först, köp sedan – tillåt dig själv att längta

Detta skriver Nordea om i ett blogginlägg.

Sharing is caring

Studier visar att vi tror att vi blir lyckligare av att spendera pengar på oss själva, men det visar sig vara tvärtom. De som delade med sig av sina pengar visade högre värden för lycka. Att ge och att få påverkar samma områden i hjärnan och förstärker känslan av lycka.

Att ge av sin tid och umgås med andra som kanske är ensamma eller som du inte träffat på länge kan skapa starkare minnen än dyra presenter," skriver Anders.

Att kunna köpa något omedelbart kan vara bra, men det riskerar att vi går miste om glädjen att få längta och planera. Att spara ihop till en dröm är en del av upplevelsen och kräver mer av vår uppmärksamhet, vilket bidrar till lycka.

"Mitt råd är att hellre skapa minnen genom att fokusera på roliga aktiviteter, gärna tillsammans med familj och vänner och tillåt dig själv att längta till en härlig högtid", avslutar han.

Läs också: Bolånefest? Så stora räntesänkningar väntas från Riksbanken 2024

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nordea Bank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordea Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt