Experten: Kan bli USA-tullar på allt från EU
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Experten: Kan bli USA-tullar på allt från EU

Experten: Kan bli USA-tullar på allt från EU

Läkemedel, fordon, elektrisk utrustning och livsmedel är några sektorer som antas ligga nära till hands när Donald Trump planerar tullar mot EU. Men det kan också bli en bredsida med nya tullar på allt från EU – inklusive svensk USA-export.

Om Donald Trump vill införa nya tullar mot EU lika snabbt som de han flaggat för mot Mexiko och Kanada kan han behöva utropa nya nödlägen. Man ska inte utesluta att han gör det – kanske gentemot hela världen – enligt Elisabet Kopelman, USA-ekonom på storbanken SEB.

– Han tänjer ju hela tiden på de legala gränserna, säger hon.

De nu pausade tullarna mot Mexiko och Kanada verkar än så länge handla om att pressa fram åtgärder – specifikt mer resurser mot migration och knarksmuggling till USA.

För att skapa jobb i USA

Men det finns även en geopolitisk koppling. Bland annat säger Trump att Kanada borde införlivas i USA – och då kan slippa tullar.

När det gäller EU återkommer Trump ofta till att Europa behandlar USA orättvist och dåligt – inte minst när det gäller amerikanska techbolag. Han pekar även på att de europeiska Natoländernas försvarssatsningar är för små – och att Danmark borde lämna över Grönland till USA.

Trump ser även tullar som ett verktyg för att tvinga storföretag att skapa jobb och bygga fabriker i USA. Dessutom påstår han att de kan finansiera skattesänkningar och reformer i USA – vilket ger intrycket av att han vill att de ska finnas kvar länge.

– Detta kan peka mot att han vill ha någon form av generella tullar mot omvärlden – och då skulle även EU omfattas, säger Kopelman.

"En väldigt tydlig signal"

Helgens besked om 25-procentiga tullar mot Kanada och Mexiko – två nära allierade till USA – och ett påslag på tullarna mot Kina kom oväntat snabbt.

– Det skickar en väldigt tydlig signal att Donald Trump inte har några problem med att lägga tullar på nära allierade. Det gör att sannolikheten har ökat för att det blir tuffare tullar mot EU den här gången än förra gången Trump satt i Vita huset, säger Kopelman.

Svenska exportbolag utan stora anläggningar i USA kan drabbas hårt. Enligt Lena Sellgren, chefsekonom på halvstatliga Business Sweden, sker 18 procent av de svenska exportbolagens globala försäljning i USA.

Många politiker argumenterar nu för att EU måste svara hårt på nya USA-tullar. Sellgren är inte så säker på att det är bästa responsen.

– Det kanske är klokt att svara ganska återhållsamt, så att man inte eskalerar ett handelskrig. Det vore en dålig väg framåt: för Sverige, Europa och globalt.

Fakta: Risk för "nygamla" USA-tullar i april

USA och EU har inget handelsavtal. Handeln mellan EU-länder som Sverige och USA regleras i stället av ett antal avtal som tagits fram genom förhandlingar i Världshandelsorganisationen (WTO).

WTO-avtalen sätter ett tak för hur höga tullar som USA får ta ut på olika varugrupper från EU-länder och vice versa.

För lastbilar som exporteras till USA ligger tullen i dag på 25 procent. För textilier ligger den på 19,7 procent. För möbler ligger WTO:s tak för tullen på 5 procent, men USA tillämpar ingen tull på möbler från EU i dagsläget.

Även när det gäller andra varugrupper tillämpar USA en lägre tullsats än det tak som WTO-avtalen sätter. I genomsnitt ligger USA:s tillämpade tull på 3 procent.

Under president Donald Trumps förra mandatperiod infördes (2018) nya tullar på stål och aluminium från EU – som innebar att USA gick över WTO-avtalens tulltak. EU svarade med att införa tullar på en rad produkter från USA, däribland juice, motorcyklar och bourbon.

Bidenregeringen gjorde 2021 upp med EU-kommissionen om att frysa tullarna. Denna uppgörelse löper ut den 31 mars 2025. De tullar som frystes träder i kraft igen om parterna inte träffar en ny överenskommelse.

Källa: Kommerskollegium

Källa: Joakim Goksör/TT

Nyhetsbrev